Ponedjeljak, 8 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETAmerička ambasada u BiH pozvala Skupštinu TK da odbaci izmjene zakona o...

Američka ambasada u BiH pozvala Skupštinu TK da odbaci izmjene zakona o porijeklu imovine

Američka ambasada u BiH pozvala je Skupštinu Tuzlanskog kantona da odbaci u posljednjem trenutku predložene izmjene zakona, koje su u suprotnosti sa najboljim međunarodnim praksama i koje bi služile samo slabljenju zakona i borbi protiv korupcije.

Kako je navedeno u objavi na Twitter nalogu Ambasade, Američka ambasada snažno podržava usvajanje snažnog zakona o prijavi imovine u Tuzlanskom kantonu koji će u potpunosti i djelotvorno podržati borbu protiv korupcije.

Skupština Tuzlanskog kantona zakazana je za danas u 10 sati, a trebala bi raspravljati i o prijedlogu donošenja Zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u Tuzlanskom kantonu.

Kako je nedavno izjavila ministrica pravosuđa i uprave TK Una Harčin “Ovaj zakon je jedan od ključnih koraka u pravcu transparentnosti i njim se utvrđuju obaveze nosiocima javnih funkcija u Tuzlanskom kantonu da prijave zatečenu imovinu i prihode, porijeklo i promjene imovine i prihoda, kao i poklone koje dobiju u toku obavljanja javne funkcije, čime se pokazuje i iskazuje spremnost Vlade Tuzlanskog kantona na transparentnost u radu“.

Zakon definiše i način prikupljanja obrada, korištenje, zaštitu i čuvanje podataka, kao i dužnosti i obaveze organa nadležnih za provođenje i nadzor nad provođenjem ovog zakona.

Ovakav zakon bi se, odnosio i na dostavljanje podataka o imovini bliskih srodnika nosioca javnih funkcija. Definisane su i kaznene odredbe u slučaju neprijavljivanja imovine ili davanja lažnih podataka o imovini, kao i kaznene odredbe za ponovljeni prekršaj.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments