Srijeda, 26 Januara, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETAustrija ponovo bez kancelara, Kurzovo povlačanje iz politike iniciralo ostavku Schallenberga

Austrija ponovo bez kancelara, Kurzovo povlačanje iz politike iniciralo ostavku Schallenberga

Samo nekoliko sati nakon što je bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz, koji je s te pozicije morao otići prije dva mjeseca, objavio da se povlači iz političkog života, svoju ostavku podnio je i čovjek koji ga je zamijenio na mjestu šefa austrijske vlade, Alexander Schallenberg.

Schallenberga se smatra Kurzovim lojalistom koji je spremno uskočio u kancelarsku fotelju, ali je istovremeno bio naglasio da se neće kandidirati za šefa konzervativne stranke Österreichische Volkspartei (ÖVP), što je mjesto koje je do danas i dalje držao Kurz, kao i da je spreman sići s kancelarske pozicije kada se pronađe pogodniji kandidat.

Prema navodima brojnih austrijskih medija, veći dio ministara u vladi vjerovao je da je Schallenberg bio samo marioneta koja je trebala držati poziciju dok se Kurz ne bude mogao vratiti na kancelarsko mjesto ako i kada uspije povratiti narušeni ugled. Taj scenario, međutim, vremenom je postajao sve manje izvjestan.

U saošćenju koje je jučer objavio, Schallenberg je objasnio da će nastaviti obnašati funkciju sve dok stranka ne odluči o tome ko će biti novi lider. Ta bi odluka trebala pasti već na skupu stranačkog vodstva.

“Nije mi namjera, niti mi je ikada bio cilj preuzeti funkciju stranačkog vođe u ÖVP-u. Čvrsto vjerujem da obje pozicije, šefa vlade te vođe austrijske stranke s najvećim brojem glasova birača, uskoro moraju biti objedinjene u jednoj osobi. Stoga stavljam na raspolaganje svoju poziciju kancelara čim stranka odluči o ispravnom putu kojim treba ići”, poručio je Schallenberg.

U vrijeme kada je Schallenberg preuzimao poziciju od Kurza, bilo je jasno da mu je lojalan i da dijeli njegove tvrdolinijaške stavove po pitanju imigracije. Austrijska je opozicija odmah tada u oktobru upozoravala da će novi kancelar samo nastaviti provoditi politiku svog prethodnika i stranačkog šefa.

Prema navodima nekoliko vodećih austrijskih medija, najvjerovatniji kandidat za poziciju i stranačkog šefa i novog kancelara je ministar je unutrašnjih poslova Karl Nehammer.

Klix.ba

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments