Ponedjeljak, 8 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETDvije godine bez putničkih vozova na TK

Dvije godine bez putničkih vozova na TK

Jučer su navršene dvije godine od ukidanja putničkih vozova na području Tuzlanskog kantona. Naime, 14. decembra 2019. godine prestao je saobraćati putnički voz Željeznica RS-a na relaciji Tuzla-Doboj-Tuzla, koji je bio jedini putnički voz na prugama Tuzlanskog kantona. Kakav je odnos Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine (ŽFBH) prema Tuzlanskom kantonu pokazuje činjenica da su ŽFBH sve putničke vagone povukle s Tuzlanskog kantona još 2012. godine, kada su ukinule putnički voz Tuzla-Brčko-Tuzla.

Vlada Federacije ne pokazuje interes da sufinansira putničke vozove Tuzla-Brčko-Tuzla i Tuzla-Doboj-Tuzla, dok Vlada Tuzlanskog kantona ne želi da sufinansira putnički željeznički saobraćaj unutar najmnogoljudnijeg kantona u kojem su skoro svi veći gradovi povezani željezničkom prugom.

Za to vrijeme, Vlada Kantona Sarajevo sufinansira željeznički putnički saobraćaj na relaciji Sarajevo-Pazarić-Sarajevo i Sarajevo-Podlugovi-Sarajevo, a Vlada Federacije na relaciji Maglaj-Sarajevo-Nistar-Čapljina-Sarajevo.

Region uveliko gradi nove pruge i nabavlja na desetine novih putničkih vozova, a Evropska Unija 2021. godinu proglašava godinom željeznice, ukazujući na prednosti i perspektive željezničkog saobraćaja (ekologija, sigurnost, brzina, udobnost, turizam…).

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments