Srijeda, 10 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETEP BiH: Snježne padavine i vjetar uzrokovali probleme u snabdijevanju električnom energijom

EP BiH: Snježne padavine i vjetar uzrokovali probleme u snabdijevanju električnom energijom

Zbog problema koje su uzrokovale snježne padavine u Tuzlanskom kantonu pa i u Srebreniku, u nekoliko navrata došlo je do prekida u snabdijevanju električnom energijom, dok su pojedina mjesna područja bez struje preko 40 sati, što je ogroman problem, obzirom da većina stanovnika samim tim nema ni grijanje. Tim povodom EP BiH oglasila se saopćenjem kojeg prenosimo u cjelosti:

Intenzivne snježne padavine praćene jačim vjetrom prouzrokovale su tokom vikenda kvarove na nadzemnoj visokonaponskoj i niskonaponskoj mreži na području Tuzlanskog kantona.

Dodatni teret vlažnog snijega polomio je stabla i grane drveća, srušio stubove nadzemne mreže izazivajući prekide u snabdijevanju električnom energijom u velikom broju naselja na području  kantona.

Trenutno je bez napajanja 38 dalekovoda na 35 kV, odnosno 10 kV naponu na području Tuzle, Živinica, Srebrenika, Lukavca, Gradačca, Kladnja, Banovića i Kalesije. Sve ekipe Podružnice “Elektrodistribucija” Tuzla intenzivno rade na otklanjanju kvarova i normalizaciji snabdijevanja.

Zbog ispada 110 kV dalekovoda Hidroelektrane Jablanica bez električne energije su kupci u Općini Konjic.

Na području Zeničko-dobojskog kantona trenutno je bez napajanja električnom energijom oko 2500 kupaca u Kaknju, Maglaju, Olovu, Varešu i Zavidovićima. Bez napajanja su i dvije trafo stanice u Vitezu, područje Srednjo-bosanskog kantona.

Zbog oštećenja dalekovoda na Nišićima bez napajanja je 7 trafo stanica na ovom području. Ekipe Podružnice „Elektrodistribucija“ Sarajevo rade na saniranju kvara i normalizaciji snabdijevanja. “stoji u saopćenju EP BiH

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments