Ponedjeljak, 8 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETKonačno priključenje BiH u sistem EU digitalnih covid potvrda

Konačno priključenje BiH u sistem EU digitalnih covid potvrda

Vijeće ministara BiH konačno je dalo saglasnost Ministarstvu civilnih poslova za iskazivanje interesa za priključenje Bosne i Hercegovine sistemu EU digitalnih covid-potvrda, što će omogućiti nastavak procedure uvezivanja ovih potvrda na državnom nivou, a s ciljem jednostavnijeg putovanja.

Da bi se sa državnog nivoa moglo upravljati izdavanjem, odnosno verifikacijom covid-potvrda, potrebna je saglasnost oba entiteta i Brčko distrikta BiH, ali i Vijeća ministara BiH, što je danas i učinjeno. Ovime je omogućen daljnji rad na implementaciji tehničkog rješenja uvođenja sistema digitalne potvrde u BiH radi olakšavanja slobodnog kretanja građana tokom pandemije bolesti Covid-19, uzrokovane koronavirusom.

Agencija za identifikacione isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) bit će nosilac tehničkog rješenja, a Ministarstvo civilnih poslova BiH bi trebalo da nastaviti rad na uspostavljanju sistema certificiranja.

Kako su kazali iz Vijeća, njih je resorno ministarstvo prethodno upoznalo o Informaciji o potrebi uspostavljanja tehničkog rješenja za verifikaciju digitalnih covid-potvrda u BiH.

Ministarstvo civilnih poslova će organizovati ministarsku konferenciju u oblasti zdravstva, na kojoj će se razmatrati mogućnost usaglašavanja tehničkog rješenja i pravnog okvira za verifikaciju digitalnih covid-potvrda u BiH.

Cilj je da izdate covid-potvrde budu međunarodno priznate, kako bi se omogućilo građanima iz Bosne i Hercegovine da nesmetano putuju po zemljama Evrope i svijeta.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments