Srijeda, 26 Januara, 2022
Google search engine
HomeVIJESTINa području općina Srebrenica i Bratunac: U zemljinoj utrobi visoke vrijednosti olova,...

Na području općina Srebrenica i Bratunac: U zemljinoj utrobi visoke vrijednosti olova, cinka i nikla

Predstavnici firme “Drina resurs” iz Srebrenice, koja posluje u sastavu kanadske kompanije “Tera balkanika”, jučer su predstavili rezultate ovogodišnjeg rada i geoloških istraživanja na području Srebrenice i Bratunca, gdje je utvrđeno da su u zemljištu prisutne visoke vrijednosti olova, cinka i nikla.

Govorilo se i o nastavku geoloških istraživanja na 216 kvadratnih kilometara na području općina Srebrenica i Bratunac. Najavljeni su intenzivni istraživački radovi na području srebreničke općine i početak geoloških istraživanja u Bratuncu.

Predstavnik Instituta za zaštitu životne sredine Republike Srpske Predrag Ilić naglasio je da su obavljene analize više uzoraka zraka, zemljišta i vode s lokaliteta na kojima će se vršiti bušenje, kao i geološka istraživanja, te da su sve granične vrijednosti zadovoljavajuće.

– Utvrđene su visoke vrijednosti prirodnog prisustva olova, cinka, i nikla u zemljištu, kao i to da su neke vode opterećene teškim metalima, što potvrđuje da se radi o rudonosnom području u kojem je nulto stanje životne sredine prije početka geoloških bušenja na visokom nivou – pojasnio je Ilić.

Aleksandar Mišković, generalni direktor firme „Drina resurs“, kaže da su pribavljene sve zakonom propisane dozvole i saglasnosti za rad te da je izrađen elaborat zaštite životne sredine.

avaz.ba

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments