Nedjelja, 3 Jula, 2022
Google search engine
HomeBIZNISNajbolji radnik je zadovoljan radnik

Najbolji radnik je zadovoljan radnik

Bez rada subotom, uz povećanje plaće i toplog obroka, vijest je koja nestvarno zvuči. I to ne u nekoj državi EU-a, nego u firmi u maloj bosanskohercegovačkoj općini Donji Vakuf. Iskustvo je ovo preneseno iz Evrope, ali i iz kuće, u kojoj se kaže da je najbolji radnik – onaj koji je zadovoljan radnik.

Jasmina Karaosmanović u ovoj firmi radi od samog početka. Naime, firma je osnovana prije dvadesetak godina, a posljednjih pet je u vlastitom prostoru, što daje mogućnost da,  na svaku godišnjicu, plaće radnicima budu povećane. Ove godine, otišli su korak dalje te ukinuli rad subotom, jer tako je, kažu, u Evropi kojoj mi težimo.

„Devedestih smo bili u Njemačkoj, normalno je bilo da je vikend subota i nedjelja. Tako smo mi to doživljavali i tako se i ponašali i uživali u tom slobodnom vremenu. Međutim, ovdje se nametnuo taj radni dan subotom“, govori Samer Šaćirović, vlasnik firme.

Ovakav odnos prema radnicima znači veću produktivnost, zadovoljstvo i osjećaj da je firma porodica  iz koje niko ne razmišlja otići.

„Naravno da puno znači kad se čovjek odmori i kad imaš vremena za porodicu i onda da dođeš odmoran i na posao za sljedeću sedmicu“, kaže Benisa Učambrlić.

Ahmet Hamzić u firmi radi 22 godine: „Ne razmišljam da idem dalje u ovakvim uslovima rada, ostat ću da radim“.

„Pored povišice plate mislim da je puno više radnicima znači ta slobodna subota i to slobodno vrijeme nego sam čin visine plate – radnici trebaju da imaju to svoje vrijeme“, dodaje Šaćirović.

Ovo može biti dobar model i drugim poslodavcima, da kapital jeste važan, ali ga nema bez dobrog i zadovoljnog radnika.

federalna.ba

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments