Nedjelja, 3 Jula, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETNigerija uništila više od milion doniranih vakcina

Nigerija uništila više od milion doniranih vakcina

Kako su objasnili nadležne nigerijske zdravstvene službe, vakcinu su im obezbijedile bogate zapadne zemlje, ali su doze bile samo nekoliko dana prije isteka roka.

Kako bi spriječili da se ljudi vakcinišu sa dozama vakcine, kojima je istekao rok važenja, uništili su ih u srijedu. Vakcine, pohranjene u kartonskim kutijama i plastičnoj ambalaži, smrskao je buldožer. Postupak je obavljen u prisustvu zdravstvenih vlasti.

Kako je istaknuto posljednjih dana društvenim mrežama kruže razne teorije zavjere, pa je vlast htjela da uništi vakcinu pred očima javnosti.

“Ovo je jedini način da se Nigerijcima pruži garancija da će biti vakcinisani efikasnom vakcinom”, poručili su zdravstveni zvaničnici.

Izvršni direktor Nacionalne zdravstvene agencije Faisal Shuaib rekao je da Nigerija, zbog nedostatka vakcina u Africi, nije imala izbora nego da prihvati ponuđene vakcine, za koje su znali da su pred istekom roka.

“Uspješno smo uništili 1.066.214 doza AstraZeneca. Održali smo obećanje o transparentnosti prema Nigerijcima. Današnje uništenje je prilika da Nigerijci povjeruju našem programu vakcinacije”, rekao je Shuaib.

federalna.ba/AANigerijavakcineuništenje

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments