Ponedjeljak, 8 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIObavijest o provedenim arheološkim istraživanjima na lokalitetu Gradina-Barutana u Tuzli

Obavijest o provedenim arheološkim istraživanjima na lokalitetu Gradina-Barutana u Tuzli

Nakon višemjesečne pripreme, arheolog Muzeja istočne Bosne, dr.sci. Dženan Brigić je tokom mjeseca novembra 2021. godine realizovao probno arheološko istraživanje na lokalitetu Gradina-Barutana u Tuzli. Istraživanje je imalo za cilj pronalazak i identifikaciju potencijalnih arheoloških nalaza. JU Muzej Istočne Bosne Tuzla je predvodio projekat u saradnji sa Zavodom za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona, te Gradom Tuzla.

U okviru navedenih istraživanja realizovana su geofizička mjerenja uz Delta t-V metode refrakcione seizmike (WET-tomografija) i geoelektrične tomografije, uz primjenu LIS tehnike mjerenja specifičnog električnog otpora (Lund Imaging Sistem) duž trasa tri geofizička profila P-1, P-2 i P-3. Takođre je izvršena i analiza postojećih i dostupnih podataka o geološkim karakteristikama terena, te detaljno inžinjersko–geološko rekognosciranje terena, bušenje istražnih bušotina, te otvaranje mašinskih raskopa, s ciljem definisanja preliminarnih geoloških karakteristika terena i profila terena. Iz bušotina su uzeti uzorci za određivanje geomehaničkih karakteristika tla i stijena. Lokacije bušotina i istražnih raskopa određene su na osnovu prethodno provedenih geofizičkih istraživanja, gdje su definisane određene geofizičke anomalije.

Dosadašnja istraživanja predstavljaju prvu fazu projekta Gradina-Barutana, a dobijeni  rezultati se trenutno obrađuju i analiziraju. Nakon utvrđene analize pristupiće se daljim radovima.      

Ovim putem Muzej istočne Bosne se zahvaljuje Gradu Tuzla, koji je finansijski i tehnički podržao navedeno istraživanje, ali i na kontinuiranoj podršci koju pruža muzejskim projektima pri zaštiti, očuvanju i promociji kulturno-historijske baštine Bosne i Hercegovine.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments