Srijeda, 26 Januara, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETOd danas se građani FBiH mogu testirati i u lokalnim apotekama

Od danas se građani FBiH mogu testirati i u lokalnim apotekama

Ministarstvo zdravstva Sarajevskog kantona uz preporuku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine je usvojilo nove smjernice o brzom antigenskom testiranju u apotekama.

Građani mogu brzi antigenski test obaviti i u lokalnoj apoteci uz izdavanje valjane potvrde. Ovakva praksa je već prisutna u zemljama EU, a bh. građanima omogućava bolji pristup s većim brojem punktova za samotestiranje, u odnosu na dosadašnji broj. Potrebno je utvrditi identitet građana koji se testira na način da građanin pokaže osobnu kartu ili drugi relevantan dokument.

Nakon testiranja koje se vrši putem uzimanja brisa iz nosa, izdaje se valjana potvrda o testiranju. Rezultat testa će sadržavati sljedeće podatke: ime i prezime, broj telefona, datum rođenja, naziv testa, broj protokola, datum i mjesto uzorkovanja, vrsta uzorka, te potpis i pečat odgovorne osobe, prenosi Avaz.

Na ovaj način će se povećati broj dnevno testiranih građana, bolje ispratiti statistički podaci, te ono najvažnije, smanjit će se pritisak na zdravstvene ustanove i omogućiti bolja kontrola Covid-19 pandemije.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments