Srijeda, 26 Januara, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETOSCE mobilni tim za obuku o otkrivanju stranih terorističkih boraca na granicama...

OSCE mobilni tim za obuku o otkrivanju stranih terorističkih boraca na granicama provodi obuku za službenike bh. Granične policije i Službe za poslove sa strancima

Mobilni tim za obuku OSCE-a i Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini zajednički su organizirali interaktivnu obuku o identifikaciji stranih terorističkih boraca na granicama za 22 službenika Granične policije i Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine, na Jahorini, od 29. novembra do 1. decembra 2021. godine.

Tokom trodnevne obuke, učesnici su učili o međunarodnom i regionalnom pravnom okviru, efikasnom korištenju INTERPOL-ovih baza podataka, sistemima evidencije i razmjene podataka o  putnicima, sigurnosti putnih isprava, kao i analizi i upravljanju rizicima u identifikaciji potencijalnih stranih terorističkih boraca na granicama. Učesnici su također obučeni kako da prepoznaju indikatore ponašanja stranih terorističkih boraca  i u tehnikama intervjuisanja.

“Već nekoliko godina Bosna i Hercegovina se suočava sa povećanim mješovitim migracijskim tokovima. Imperativ je da naši granični službenici i inspektori za strance prođu više obuke za identifikaciju stranih terorističkih boraca u ovim tokovima”, rekao je Rade Kovač, načelnik Sektora za operativnu podršku bh. Službe za poslove sa strancima. Slobodan Krstić, savjetnik direktora Granične policije dodao je da je obuka pomogla učesnicima da nauče tehnike koje će im omogućiti da brzo identifikuju osumnjičene u svakodnevnim radu u oblasti sigurnosti granica i imigracije, a sve u skladu sa ljudskim pravima i vladavinom zakona.

“Prošle su dvije godine otkako smo imali posljednju obuku održanu uživo o fenomenu  povratnika sa stranih ratišta na granicama. Mnogo toga se promijenilo u ove dvije godine zbog pandemije COVID-19, ali ono što se nije promijenilo je prijetnja koju strani teroristički borci i dalje predstavljaju našem društvu, posebno u regiji OSCE-a. Možda je prijetnja danas još veća nego 2016. godine, kada je projekt uspostavljen”, rekao je Florian Krejsa iz Sekcije za sigurnost i upravljanje granicama OSCE-ovog Odjela za transnacionalne prijetnje.

Mobilni tim za obuku predstavljali su državni granični službenici iz Sjeverne Makedonije i Grčke, kao i domaći i međunarodni stručnjaci iz Bosne i Hercegovine, INTERPOL-a, FRONTEX-a, OSCE-a i Sjedinjenih Američkih Država. Stručnjaci su podijelili svoje znanje i stručnost o identifikaciji stranih terorističkih boraca na granicama.

OSCE-ov mobilni tim za obuku osnovala je Sekcija za bezbjednost i upravljanje granicama OSCE-ovog Odjela za transnacionalne prijetnje 2016. godine. Sastoji se od 17 stručnjaka za granice i borbu protiv terorizma iz država članica OSCE-a i partnera za saradnju. Ovo je dvanaesto angažovanje Mobilnog tima za obuku u organizaciji Sekcije za sigurnost i upravljanje granicama OSCE-ovog Odjela za transnacionalne prijetnje OSCE-a i Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments