Ponedjeljak, 8 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETPokret osoba sa invaliditetom širom svijeta je prije petnaest godina slavio veliko...

Pokret osoba sa invaliditetom širom svijeta je prije petnaest godina slavio veliko civilizacijsko postignuće

Generalna Skupština Ujedinjenih nacija je 13. decembra 2016. usvojila Konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom. Veliko postignuće je značilo i svojevrsno priznanje da je oko petnaest procenata svjetskog stanovništva obespravljeno i isključeno i da je potrebno „novim“ međunarodno obavezujućim dokumentom zagarantovati prava koja bi osobama sa invaliditetom kao građanima Svijeta morala pripadati jednako kako pripadaju i svim ostalim građanima.

Danas, petnaest godina poslije, evidentni su pomaci:

– Preko 180 zemalja svijeta je ratifikovalo Konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom obavezujući se osigurati puno uživanje prava i podršku uključivanju osoba sa invaliditetom u zajednicu.

– Bosna i Hercegovina je Konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom Ujedinjenih Nacija ratifikovala u martu 2010. godine bez bilo kakvih rezervi na bilo koji dio Konvencije.

– Međunarodni i nacionalni dokumenti kojima se planira razvoj svijeta su prepoznali i uključili pitanja invaliditeta u sva bitna područja razvoja;

– Usvojen je „jezik“ čijom se upotrebom demonstrira formalno opredjeljenje svih ključnih aktera da osobe sa invaliditetom, njihove porodice, njihove organizacije, dobiju sve potrebne vidove podrške kako bi postali ravnopravni građani i učesnici procesa donošenja odluka od značaja za život osoba sa invaliditetom.

Ali, u isto vrijeme:

– Osobe sa invaliditetom su i dalje najisključenija i najsiromašnija grupa građana;

– Osobe sa invaliditetom su još uvijek ovisne o podršci njihovih porodica i izolovane i isključene iz društva;

– Osobe sa invaliditetom još uvijek žive u siromaštvu ili su na granici siromaštva;

– Osobe sa invaliditetom su isključene iz procesa obrazovanja;

– Osobe sa invaliditetom se teško ili nikako ne zapošljavaju;

– Samostalan život i usluge podrške koje bi osobama sa invaliditetom omogućile jednakopravnost i život u zajednici još uvijek su samo san za koji se nastojimo boriti.

Naša prava i naše dostojanstvo su formalno zagarantovani, ali ih ne možemo uživati i čuvati zbog činjenice da postoje mnogi koji bi da u naše ime zagovaraju i odlučuju o svemu što je nama najvažnije i što bi trebalo da naše živote čini dostojanstvenim.

Pitanja invaliditeta su postala moderna i poželjna u većini svjetskih društava, ali osobe sa invaliditetom nisu.

Želimo da se to promijeni i da svi koji danas odlučuju o osobama sa invaliditetom učine puno više da mi osobe sa invaliditetom i odlučujemo samostalno o našim životima i sudjelujemo ravnopravno u procesima donošenja odluka koje se tiču nas osoba sa invaliditetom.

A da bismo to postigli trebamo jedinstvo u pokretu osoba sa invaliditetom, ali i saveznike koji nas istinski razumiju i podržavaju.

Sretna nam petnaesta godišnjica usvajanja Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom u Generalnoj Skupštini Ujedinjenih Nacija!

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments