Nedjelja, 3 Jula, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETPreporuka WHO-a – Dodatna doza za osobe koje su primile inaktiviranu vakcinu

Preporuka WHO-a – Dodatna doza za osobe koje su primile inaktiviranu vakcinu

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučila je u četvrtak da osobe koje su imunokompromitovane ili su primile inaktiviranu vakcinu protiv COVID-19 treba da dobiju dodatnu dozu za zaštitu od slabljenja imuniteta.

Mnoge zemlje uvode dopunske doze, imaju za cilj starije osobe i ljude sa hroničnim zdravstvenim problemima, ali zabrinutost zbog nove, prenosive varijante omikrona navela je neke zemlje da prošire upotrebu vakcina na veći dio stanovništva.

S obzirom da su stope vakcinacije zabrinjavajuće niske u većem dijelu svijeta u razvoju, WHO je posljednjih mjeseci navela da bi davanje primarnih doza – umjesto pojačivača – trebalo biti prioritet.

Preporuka dolazi nakon što je Strateška savjetodavna grupa stručnjaka (SAGE) za imunizaciju održala sastanak u utorak kako bi procijenila potrebu za dodatnim dozama vakcina protiv COVID-19 i uglavnom je bila u skladu sa smjernicama datim u oktobru.

Govoreći na brifingu, predsjedavajući SAGE-a Alejandro Cravioto rekao je da vakcine imaju snažan nivo zaštite od teških bolesti u trajanju od najmanje šest mjeseci, iako podaci pokazuju da imunitet od COVID-19 više slabi protiv teških bolesti kod starijih odraslih osoba i onih s osnovnim zdravstvenim stanjima.

– Za sada nastavljamo da podržavamo potrebu za pravednošću u distribuciji vakcina i korištenjem treće doze samo kod onih sa zdravstvenim problemima ili osobama koje su primile inaktiviranu vakcinu – rekao je.

Vakcine protiv COVID-19 štite “veoma dobro” šest mjeseci nakon posljednje doze uz “malo, skromno smanjenje” zaštite, rekla je Kate O’Brien, direktorica odjela za imunizaciju WHO-a.

Inaktivirane vakcine, koje se sastoje od umrtvljenih dijelova ili cijelog virusa SARS-CoV-2, proizvode kineski proizvođači Sinovac Biotech (SVA.O), državni Sinopharm i indijski Bharat Biotech.

WHO im je odobrila upotrebu u hitnim slučajevima.

Rukovodioci WHo-a nisu naveli imena vakcina na brifingu u četvrtak.

U oktobru je agencija Ujedinjenih naroda preporučila da osobe starije od 60 godina koje su primile vakcine Sinopharm i Sinovac trebaju dobiti treću dozu.

RTV Slon/ Fena

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments