Nedjelja, 3 Jula, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETRekordan broj posredovanja u zapošljavanju naših radnika u Sloveniji

Rekordan broj posredovanja u zapošljavanju naših radnika u Sloveniji

Agencija za rad i zapošljavanje BiH (ARZ BiH) je saopćila da je u deset mjeseci ove godine u Sloveniji izdato 16.198 radnih dozvola za radnike iz Bosne i Hercegovine.

To je za 48,7 posto više nego u odnosu na prethodnu godinu kada su mnogi radnici iz BiH zbog pandemije Covid-19 bili bez posla ili su poslati kućama da čekaju kraj pandemije.

Također, to je i za 0,66 posto više od ukupnog posredovanja u 2018. godini koja je dosad bila godina sa najviše ostvarenih posredovanja u zapošljavanju.

“Razlozi za ove pokazatelje su nastavak ekonomskog rasta koji je bio prekinut početkom pandemije i zatvaranjem država (lockdown). Slovenija danas ima 10.830 (13,98 posto) nezaposlenih osoba manje nego na početku pandemije. Međutim, početkom ove godine situacija nije obećavala jer je Slovenija imala 14.015 (18,09 posto) nezaposlenih osoba više nego na početku pandemije i najoptimističnije procjene nisu uključivale ovakav trend zapošljavanja strane radne snage.”, navode iz ARZ BiH.

Bez obzira na loše pokazatelje na tržištu rada Slovenije, iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH ističu da su tokom 2020. godine ostali posvećeni našim radnicima u Sloveniji i implementaciji sporazuma o zapošljavanju.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments