Subota, 13 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETU Italiji od danas strože mjere, nevakcinisanim će zagorčati život

U Italiji od danas strože mjere, nevakcinisanim će zagorčati život

U ITALIJI su danas stupile na snagu strože mjere protiv koronavirusa koje će isključiti nevakcinisane osobe iz mnogih javnih aktivnosti pa one neće moći koristiti ni javni prevoz bez covid-potvrda.

Od danas samo oni koji su se vakcinisali ili preboljeli covid-19 mogu jesti u restoranima, ići u kino, izlaziti u klubove i gledati nogometne utakmice na stadionima.

Nova pravila na snazi do 15. januara

Vlada premijera Marija Draghija donijela je nova pravila krajem novembra, a ostat će na snazi do 15. januara.

Pravila se odnose i na korištenje javnog prevoza i boravak u hotelima. Primjerice, do sada su putnici koji putuju yozom na duzoj relaciji morali pokazati da su se vakcinisani, preboljeli covid-19 ili negativan test na koronavirus.

Od ponedjeljka će zelena potvrda biti potrebna za vožnju podzemnom željeznicom, autobusima i vozovima u međugradskom prevozu.

Mjere se ne odnose na djecu mlađu od 12 godina

Mjere se ne odnose na djecu mlađu od 12 godina jer se ona još ne mogu vakcinisati. No, prema vladinim planovima, mogla bi se početi vakcinisati od 16. decembra.

Talijanski medicinski regulator već je odobrio vakcinu Pfizera/BioNTecha u manjoj količini za djecu od pet do 11 godina.

Od 15. decembra krenut će obvezno vakcinisanje školskog osoblja, policajaca i vojnika. Vakcinisanje radnika u zdravstvenom sektoru obvezno je od aprila.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments