Srijeda, 26 Januara, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETU Srbiji napravljena posebna maska: Pomoću senzora prati zdravstveno stanje

U Srbiji napravljena posebna maska: Pomoću senzora prati zdravstveno stanje

Profesor sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu Goran Stojanović sa svojim timom je izumio masku za zaštitu od koronavirusa, u koju su ugrađeni senzori pomoću kojih će, u budućnosti, korisnik sam moći da prati parametre bitne za svoje zdravstveno stanje.

Projekat profesora Stojanovića i njegovog tima “Stranteks” (STRENTEX), predstavlja inovativno rješenje u primjeni elektronike na tekstiluNa ovaj način, zaštitne maske koje su proizveli, nude niz mogućnosti važnih za dijagnostiku zdravlja čovjeka.

“Prvi put u svetu smo uspeli da na maskama koje koristimo za zaštitu od širenja virusa izvezemo senzore koji onda mogu da detektuju iz našeg daha, na primer kapacitet naših pluća, ili mogu da detektuju temperaturu iz daha i tela, ili da detektuju postojanje različitih bakterija koje inače detektujemo iz daha, kao što je na primer heliko bakterija“, objašnjava za RTS Goran Stojanović, vođa projekta.

Do sada su objavili preko 50 radova u svjetskim časopisima, a iza sebe imaju i tri priznata patenta.

Ipak, za ovakav multidisciplinarni projekat, najznačajnije su savremene mašine koje se nalaze u njihovoj loboratoriji, ali je presudno znanje i iskustvo stručnjaka iz različitih oblasti.

“To su uglavnom elektronika, elektrotehnika, ali imamo i ljude koji imaju specijalnost iz oblasti fizike, hemije, materijala i tekstila. I zajedno kada se udružimo, onda je to dobitna kombinacija da možemo da pravimo pomake u ovoj oblasti, i da možemo da budemo kompetitivni sa vodećim svetskim centrima u ovoj oblasti”, dodaje profesor Stojanović.

RADIOSARAJEVO.BA

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments