Srijeda, 19 Januara, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETVlada FBiH uputila prijedlog zakona koji ima za cilj ujednačiti dječiji doplatak...

Vlada FBiH uputila prijedlog zakona koji ima za cilj ujednačiti dječiji doplatak na nivou entiteta

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača izjavio je da je Vlada Federacije BiH na  sjednici utvrdila Prijedlog zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u Federaciji BiH, te dodao da se radi o jednom izuzetno važnom zakonu.

– Neosporno je da je porodica osnov stabilnog i zdravog društva i u tom smislu je neophodno graditi dostojanstvo porodice, prvenstveno kroz materijalnu i emocionalnu sigurnost – istakao je Drljača na konferenciji za novinare.

Prijedlog ovog zakona, po njegovim riječima, ima ekonomsku i socijalnu kategoriju. Ekonomska predstavlja ulaganje u ljudske resurse pogotovo u sadašnjem vremenu smanjenja broja rođene djece, kao i odlazka mladih porodica u inostranstvo. Drljača je dodao da materijalna podrška porodice predstavlja jedan od segmenata pronatalitetne politike.

– Postojeći sistem zaštite porodice nije harmonizovan i nije ujednačen, a vrsta prava i visina tih naknada zavise od kantona, odnosno mjesta prebivališta lica koje je korisnik tog kantona. U tom smislu je bilo neophodno pristupiti izradi zakona koji treba da riješi određena pitanja, socijalno pravičniji i fiskalno održivi sistem zaštite porodice sa djecom, ukine diskriminaciju djece prema mjestu življenja, ublaži posljedice siromaštva porodice, te pomogne porodici u odgoju i vaspitanju svoje djece – naveo je Drljača.

Ovim zakonom, kako je dodao, uređuju se dva pitanja – dječijeg dohodka i pitanje naknada porodilja koje nisu u radnom odnosu.

– To su osnovna prava, dok se ostala prava trebaju regulisati na nivou kantona, odnosno lokalnih zajednica. Osnovica za obračun ovih osnovnih prava je prosječna neto plata u Federaciji BiH utvrđena za predhodnu godinu prema zvaničnim podacima Federalnog zavoda za statistiku – dodao je Drljača.

Zakon predviđa i Dječiju nedjelju, to je prva sedmica u oktobru, a radi se o manifestacijama kulturnog, edukativnog, zdravstvenog i drugog karaktera u cilju afirmracije djece i implementacije Konvencije o zaštiti djece.

RTVSlon/Fena

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments