Srijeda, 6 Jula, 2022
Google search engine
HomeTEHNOLOGIJAZnanstvenici otkrili zbog čega se vjerovatno nakon vakcinisanja stvaraju krvni ugrušci

Znanstvenici otkrili zbog čega se vjerovatno nakon vakcinisanja stvaraju krvni ugrušci

Britanski i američki znanstvenici vjeruju kako su pronašli okidač zbog kojeg se kod nekih ljudi stvore ugrušci nakon vakcinisanja protiv bolesti COVID-19, prenosi BBC.  Brojne države u Evropi i svijetu zbog ovog su problema zabranile distribuciju određenih vakcina poput AstraZenece kod koje je otkriveno da u rijetkim slučajevima izaziva krvne ugruške.

Znanstvenicima iz Cardiffa vlada je dodijelila hitna sredstva kako bi otkrili u čemu je problem, a ubrzo su im se pridružili i kolege iz AstraZenece.  Istraživači su mislili da bi adenovirus mogao biti povezan s rijetkim ugrušcima koji se javljaju kod nekih ljudi. Stoga su upotrijebili tehniku ​​zvanu krioelektronska mikroskopija kako bi snimili slike adenovirusa u detaljima na molekularnoj razini te ubrzo otkrili kako se adenovirus i trombocitni faktor četiri privlače kao magneti.

– Adenovirus ima izrazito negativnu površinu, dok trombocitni faktor četiri ima izrazito pozitivnu, zbog čega se oni privlače. Ono što mi imamo je okidač, ali nakon toga se treba dogoditi jako puno koraka – kazao je Alan Parker, profesor iz Cardiffa koji je radio na istraživanju.  U idućem koraku, pretpostavljaju znanstvenici, naše tijelo počne proizvoditi antitijela te napadne trombocitni faktor četiri jer ‘misli’ da se radi o prijetnji kao što je i strano tijelo adenovirus. Ta antitijela se nagomilaju na trombocitni faktor 4 i potom nastanu ugrušci.  Ipak, jako su rijetke situacije kada se zaista sve ovo dogodi, što objašnjava i zašto su ugrušci toliko rijetki. 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments