Srijeda, 19 Januara, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIZZO TK: 9 miliona KM za završetak informatizacije zdravstvenog sistema

ZZO TK: 9 miliona KM za završetak informatizacije zdravstvenog sistema

Vlada i Skupština Tuzlanskog kantona podržale su Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja za narednu godinu, koji predviđa i uvođenje nekih novih procedura u obaveznu zdravstvenu zaštitu građana TK. Prema najavama direktora Zavoda, Denisa Husića, 9 miliona KM planirano je i za nastavak informatizacije, koji bi biti okončan naredne godine.

Osnov za izradu Finansijskog plana ZZO TK za narednu godinu bio je broj osiguranih osoba koji plaćaju doprinose, uz uvažavanje makroekonomskih pokazatelja koje daje Direkcija za ekonomsko planiranje BiH.

  • Pokrivenost našeg stanovništva na području TK je 92,51 posto i mi smo dužni pružiti zdravstvenu zaštitu tolikom broju naših osiguranika, koji u ovom trenutku broji 401.900 – ističe Denis Husić, direktor ZZO TK.

Finansijski plan Zavod zdravstenog osiguranja TK za 2022. kreće se u iznosu od oko 297 miliona KM. Od toga na porezne prihode pripada dio koij iznosi 277 miliona KM, dok se neporezni prihodi kreću u iznosu od oko 4 miliona KM, naglašava Denis Husić, direktor ZZO TK.

  • Dok je angažman viška prihoda nas rashodima iz ranijeg perioda uvršen u ovaj Finansijski plan u iznosu od oko 15 miliona. Neke od osnovnih karakteristika Finansijskog plana jesu te da smo uveli neke novitete kada je u pitanju biomedicinski potpomognuta oplodnja… Odvojili smo sredstva od 300 hiljada KM, koja mogu biti povećana u odnosu na potrebe naših osiguranika.

Izdvojeno je i pola miliona KM za deficitarne usluge zdravstvene zaštite koje se ne mogu pružati na području TK. Za borbu protiv pandemije COVID-19 i za narednu godinu planiran je 1 miliona KM, a novac će biti usmjeren za liječenje oboljelih.

  • Kada su u pitanju ortopetska pomagala, Vlada TK je usvojila i listu ortopetskih pomagala, a mi smo za te namjene izdvojili 6 miliona i 400 hiljada KM. Lista je, u odnosu na prošlu godinu, proširena za desetak pomagala. Ono što je karakteristika rashoda koji idu na lijekove, oni se kreću u iznosu negdje od 44 miliona KM – dodaje Husić.

Finansijskim planom ZZO TK za narednu godinu izdvojeno je 9 miliona KM za završetak informatizacije zdravstvenog sistema, naglašava Husić.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments