Četvrtak, 18 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETZZO TK: Šta donosi novi Pravilnik o biomedicinski potpomognutoj oplodnji?

ZZO TK: Šta donosi novi Pravilnik o biomedicinski potpomognutoj oplodnji?

Zavod zdravstvenog osiguranja TK tokom ove godine radio je na izradi Pravilnika o biomedicinski potpomognutoj oplodnji. U narednom periodu se očekuje raspisivanje javnih poziva koji će osigurati parovima mogućnost ostvarivanja tog prava, pojašnjava za RTV TK direktor ZZO TK Denis Husić.

Na području Tuzlanskog kantona trenutno se s problemom smanjenja plodnosti suočava oko 17 posto parova, a medicinski potpomognuta oplodnja za njih predstavlja nadu. Zavod zdravstvenog osiguranja TK pripremio je novi Pravilnik o biomedicinski potpomognutoj oplodnji, koji će olakšati samu proceduru.

  • Ranije, naši pacijenti su imali pravo na refundaciju troškova proisteklih iz postupka biomedicinski potpomognute oplodnje. Ovaj put se radi o jednom drugačijem pristupu, koji osigurava prava iz obaveznog osiguranja, gdje su predviđeni postupci koje će finansirati ZZO – naglašava Husić.

Prvi, od pet postupaka vantjelesne oplodnje finansirat će se u cjelosti, a svaki naredni u iznosu od 50 posto, dodaje Husić.

  • Mikroinjekcija jajnih ćelija i ona se na isti način finansira, te i pohranjivanje jajnih ćelija, gdje za prvu godinu ZZO TK finansira iznos od 100 posto, a za svaku narednu godinu u iznosu od 30 posto. Naravno sve u skladu sa tarifnikom zdravstvenih usluga koje donosi Federalno ministarstvo zdravstva.

Svi zahtjevi koji su primljeni prije stupanja na snagu novog Pravilnika bit će obrađeni, pojašnjava Husić.

  • A naši parovi neće izgubiti pravo da se ponovo prijavljuju u novi sistem ostvarivanja prava na liječenje biomedicinski potpomognutom oplodnjom.

Ove postupke olakšat će i inicijativa koju su podržali zastupnici Skupštine TK, a koju su podnijele zastupnice SDP-a, PDA, Naše stranke i SBB-a. Podsjećamo, inicijativa se odnosi na izmjene i dopune Pravilnika o obimu prava na biomedicinski potpomognutu oplodnju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja te načinu formiranja cijene pojedinačnih postupaka biomedicinski potpomognute oplodnje.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments