Četvrtak, 19 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETAustrija uvela obaveznu vakcinaciju protiv koronavirusa za sve punoljetne

Austrija uvela obaveznu vakcinaciju protiv koronavirusa za sve punoljetne

Vakcinacija protiv korona virusa biće obavezna za sve punoljetne građane Austrije od 1. februara, odlučio je parlament u Beču.

Austrija je postala prva zemlja u Evropi koja je usvojila takvu mjeru u borbi protiv pandemije. Za nepoštovanje mjere predviđena je kazna do 600 eura.

Za uvođenje obavezne vakcinacije večeras se tajnim glasanjem izjasnilo 137 poslanika, a protiv su bila 33.

Vakcinacija će od 1. februara biti obavezna za sve stanovnike Austrije od 18 i više godina, osim za trudnice, pojedince koji ne mogu da budu vakcinisani iz zdravstvenih razloga i osobe koje su preležale korona virus u posljednjih šest mjeseci.

Zvaničnici Austrije navode da je obavezna vakcinacija neophodna jer je stopa vakcinisanog stanovništva u zemlji i dalje preniska.

Vladajuća koalicija kancelara Karla Nehammera osigurala je podršku dvije od tri opozicione parlamentarne stranke za uvođenje mjere kojoj se oštro protivi jedino ekstremno desna Slobodarska partija Austrije.

Kada obaveza vakcinacije stupi na snagu 1. februara, vlast će prvo slati obavještenje svakom domaćinstvu, a na sprovođenju novog propisa radiće od sredine marta.

Policija će od sredine marta početi rutinski da provjerava da li su građani vakcinisani. Od onih koji ne budu imali dokaz o vakcinaciji, pismeno će zatražiti da prime vakcinu, a ako to ne učine, prijeti im kazna do 600 eura.

federalna.ba/Beta-AP

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments