Srijeda, 10 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETBanjalučka “Unicredit banka” mora isplatiti 256 miliona KM rudarima kriptovaluta!

Banjalučka “Unicredit banka” mora isplatiti 256 miliona KM rudarima kriptovaluta!

Banjalučka “UniCredit Banka” dužna je da poduzeću “Bitminer Factory” iz Gradiške isplati 256 miliona maraka odštete zbog propusta koji je doveo do propasti projekta za proizvodnju kriptovaluta u Gradišci, saznaje portal CAPITAL.

Epilog je najvećeg kriptovalutnog spora u Europi, koji je vođen pred Okružnim privrednim sudom u Banjaluci, a koji je trajao nešto manje od dvije i pol godine. Na ovu presudu obje strane imaju pravo žalbe.

Poduzeće iz Gradiške je imalo plan da preko obnovljivih izvora energije proizvodi struju koja bi se dijelom prodavala partnerskom poduzeću za rudarenje kriptovaluta, dok bi dio išao u elektroenergetsku mrežu.

Za to su im trebali investitori koje su privukli tako što su emitirali digitalne tokene u zamjenu za novac koji se prikupljao preko računa koji je otvoren u “Unicredit banka” u Banjaluci.

Međutim, tek što krenule stizati uplate, banka je odlučila da ih vrati, pravdajući se kako ne može poslovati sa poduzećima koja se bave kriptovalutama, o čemu je prvi pisao CAPITAL u ovom tekstu prošle godine.

Kako je cijeli projekt bio zasnovan i uvezan preko Blockchain tehnologije, vremena i prostora za otvaranje novih računa nije bilo, pa je tako projekt već na startu osuđen na propast.

Sud u presudi, koja je u posjedu CAPITAL-a, navodi kako banka nije dokazala da je bilo kojim aktom imala propisanu zabranu za ulazak u poslovni odnos s klijentima koji se bave kriptovalutama.

“Nijedan akt tužene, a to se prije svega misli na ugovore o otvaranju računa te općim uvjetima poslovanja nisu propisivali zabranu niti je dokazano da postoji bilo kakva zabrana poslovanja tužene sa osobama koji se bave na bilo koji način kriptovalutama pa ove tvrdnje sud ne može prihvatiti. Također iz dokaza provedenih tijekom postupka proizilazi da se tužitelj nije bavio trgovanjem kriptovaluta ili djelatnostima u vezi kriptovaluta nego je vršeno prikupljanje novčanih sredstava u cilju realizacije projekta ulaganja u obnovljive izvore energije kao i ulaganja u hardversku opremu”, obrazložio je sudac Igor Dabić u presudi.

U njoj se dodaje i kako se banka u ovom slučaju ponijela neprofesionalno, jer je prvo dozvolila da “Bitminer Factory” otvori račun da bi zatim jednostrano raskinula ugovor i vratila uplate.

“Postupanje tužene (Unicredit) ni u kom slučaju  nije bilo u skladu s dobrom bankarskom praksom pogotovo u konkretnom slučaju kada je jasno dato do znanja mogućnost nastanka štete odnosno štetnih posljedica na poslovanje tužitelja i sam projekt. Postupanje tužene, u prvom redu odbijanjem uplata i vraćanje uplaćenih sredstava uplatiocima bez obavještenja tužitelja, zatim jednostrani raskid ugovora doveli su do toga da je obustavljen projekt, što je dovelo do nemogućnosti realizacije biznis plana”, stoji u presudi.

Revolucionarna presuda


Pravni zastupnik firme iz Gradiške, Aleksandar Sajić presudu ocjenjuje kao revolucionarnu i veoma značajnu za cijeli region te sve one čije se poslovanje zasniva na kriptovalutama i Blockchain tehnologiji jer ona uvodi svojevrsni pravni okvir za budućnost.

Ističe da je i sam sud uložio ogroman napor da to shvati jer je riječ o novoj djelatnosti i branši, ali da je na kraju u tome uspio.

“Mi smo krenuli od razloga koji je benigan, a to je otkazivanje Ugovora o otvaranju poslovnog računa, međutim banka je neoprezno to uradila jer je srušila čitav projekt iz prostog razloga što su projekti vezani za Blockchain tehnologije tako napravljeni da se u njima ne može mijenjati ništa. Upravo zbog toga oni imaju veliki značaj u suvremenom društvu i ekonomiji jer daju sigurnost za svakog sudionika u procesu”, kazao je Sajić.

Odvjetnik Jovan Čizmović koji je u ovom postupku zastupao “Unicredit banku” kazao je da nema komentara jer još nije vidio presudu.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments