Srijeda, 10 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETČerkez: Potvrda o preboljenom Covidu-19 sada vrijedi četiri mjeseca, antigenski test vrijedi...

Čerkez: Potvrda o preboljenom Covidu-19 sada vrijedi četiri mjeseca, antigenski test vrijedi 24 sata, a PCR test 48 sati umjesto dosadašnjih 72 sata

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez upozorio je danas na press-konferenciji upriličenoj nakon sjednice tog tijela da ovako veliki broj zaraženih koronavirusom za sobom vuče nove mjere. Stoga su donesene restriktivnije mjere i one se odnose na okupljanja te se broj osoba u zatvorenom prostoru smanjuje s 50 na 30, a objekti koji budu provodili pravilo CPT (cijepljen, prebolio, testiran) mogu imati 60 osoba u zatvorenom prostoru.

Na okupljanima na otvorenom maksimalan broj je 100, ali uz CPT pravilo može prisustvovati do 200 ljudi, a sva veća okupljanja nisu dozvoljena i kantonalni štabovi mogu uvoditi samo restriktivnije mjere, kaže Čerkez, te ne mogu praviti odstupanja u okupljanju. Takođe,od sada potvrda o preboljenoj bolesti Covid-19 vrijedi četiri umjesto šest mjeseci, antigenski test vrijedi 24 sata, a PCR test 48 sati umjesto dosadašnjih 72 sata. –

Tri doze vakcina su jedina zaštita od omicrona. Štite od 70 do 80 procenata. Očekuje se i porast novooboljelih te apeliramo na sve ljude da se pridržavaju mjera, preporucujemo izbjegavanje gradskog javnog prevoza, okupljanja i odlaske na mjesta gdje ima više ljudi – kazao je Čerkez. Apelirao je i na stanovništvo da i na otvorenom nose maske iako to nije naredba Kriznog štaba, ali to su neki od načina kako usporiti porast broja oboljelih.

– To je važno kako bismo održali privredu i maksimalno normalan život koliko je moguće jer se varijanta omicron vrlo brzo širi, dosta brže od delta varijante – podvukao je Čerkez. Najavio je da će inspekcije provjeravati sva mjesta testiranja kao i labaratorije te će se svi kapaciteti staviti u funkcije u borbi protiv pandemije.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments