Srijeda, 10 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETEkonomska kriza trese EU, inflacija dosegla rekordan nivo

Ekonomska kriza trese EU, inflacija dosegla rekordan nivo

Ekonomska kriza izazvana pandemijom koronavirusa, a pojačana mjerama koju su ekonomske vlasti uvodile da bi suzbile prvobitnu korona-krizu, u Evropskoj uniji doseže svoj vrhunac.

Inflacija u eurozoni porasla je u decembru 2021. godine na 5,0 posto međugodišnje, što je novi rekordan nivo, prema jučerašnjim preliminarnim podacima statističke službe Evropske unije, Eurostata.

Međugodišnja inflacija u monetarnom bloku iznosila je u novembru 4,9 posto.

Rastu indeksa potrošačkih cijena u eurozoni u decembru najviše je doprinijelo poskupljenje energenata od 26 posto na godišnjem nivou, dok su cijene hrane, alkohola i cigareta povećane za 3,2 posto, neenergetskih industrijskih proizvoda za 2,9 posto, a usluga za 2,4 posto.

Inflacija u evrozoni porasla je u decembru 2021. godine na 5,0 procenata međugodišnje, što je novi rekordan nivo, prema jučerašnjim preliminarnim podacima statističke službe Evropske unije, Eurostata.

Najviše stope inflacije među državama članicama eurozone zabilježene su u decembru u Estoniji od 12 posto na godišnjem nivou, i Litvaniji od 10,7 posto, dok su najniže stope registrovane na Malti, 2,6 posto , i u Portugalu 2,8 posto.

Visoka stopa rasta potrošačkih cijena u eurozoni proteklih mjeseci glavna je tema u menadžerskim krugovima u kojima se raspravlja o tome da li bi Evropska centralna banka (ECB) trebalo da zauzme agresivniji stav u borbi protiv inflacije.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments