Četvrtak, 18 Augusta, 2022
Google search engine
HomeBIZNISHoće li pojedini privrednici u Federaciji BiH ipak morati kupovati nove fiskalne...

Hoće li pojedini privrednici u Federaciji BiH ipak morati kupovati nove fiskalne kase?

Posljedice pandemije osjećaju se u svim oblastima privrede, a nemogućnost nabavke određenih sirovina i materijala za rad sve je veća.

Tako se i Tring d.o.o. Complete Engineering iz Gračanice, firma koja je vodeći proizvođač fiskalnih sistema za područje Federacije BiH i i ponuđač kvalitetnih proizvoda, usluga i rješenja iz oblasti informatike, elektronike i mašinstva, našla u problemu.

U pismu koje su poslali Ministarstvu finansija Federacije BiH, iz firme Tring istakli su nemogućnost osiguravanja rezervnih dijelova za fiskalne kase iz prethodnih generacija.

“Ključni razlozi za to su posljedice prouzrokovane pandemijom te novim pravilnikom, gdje su tačno definisani uslovi novih uređaja. Shodno tome, mi smo sve svoje strane dobavljače informisali i zajedno radili na planu nabavke elektronskih komponenti za nove uređaje te potpisali nove ugovore i obaveze po istom. Iz toga proizilazi da za uređaje starije generacije nismo u mogućnosti osigurati rezervne dijelove, osim za uređaje u garantnom roku, kako je i definisano u sada već starom Pravilniku o dinamici zamjene fiskalnih sistema u Federaciji BiH”, stoji u pismu koje je potpisao direktor ove firme Nihad Hodžić.

Zamjenu fiskalnog modula i matične ploče, kažu, moguće je vršiti isključivo na fiskalnim uređajima koji su inicijalno fiskalizirani u periodu od 1. septembra 2019. do 1. septembra 2021. godine.

Ostaje pitanje da li će oni koji imaju starije uređaje u Federaciji BiH ipak morati zamijeniti svoje fiskalne kase ili će ipak biti osigurani rezervni dijelovi i za starije uređaje, s obzirom na to da dosta privrednika u FBiH ima upravo takve.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments