Ponedjeljak, 16 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETI porodiljama u TK se smiješi 1.000 KM mjesečno

I porodiljama u TK se smiješi 1.000 KM mjesečno

Skupština Tuzlanskog kantona danas je jednoglasno usvojila inicijativu na osnovu koje se porodiljama u tom kantonu omogućava dobijanje naknade od po 1.000 KM mjesečno.

“Danas je na inicijativu Kluba Demokratske fronte ispravljena još jedna nepravdu! Naše majke porodilje sa područja TK od danas su izjednačene sa majkama porodiljama iz Kantona Sarajevo. I naše majke porodilje će usvojenom inicijativom primati iznos od hiljadu konvertibilnih maraka u vremenskom periodu od godinu nakon poroda “, naveo je na svom Fejsbuk profilu predsjednik Kluba poslanika DF-a u Skupštini TK Mahir Mešalić

On je dodao da bi Vlada TK trebala već iduće sedmice, kao što joj je i naloženo hitno donijeti Odluku u skladu sa usvojenom inicijativom Kluba Demokratske fronte u Skupštini TK.

“Skupština TK je učinila svoje, Vlada TK mora hitno donijeti Odluku zasnovano na usvojenoj Inicijativi da bi realizacija bila konačna”, naglasio je on.

Ova inicijativa se odnosi na majke porodilje bez obzira na to da li su u radnom odnosu ili ne.

Posjećamo, krajem decembra prošle godine Skupština KS usvojila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice s djecom.

Time je omogućeno da svaka porodilja mjesečno, u trajanju od godinu, dobija iznos u visini prosječne plate u Federaciji BiH, koja sada iznosi okvirno hiljadu KM.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments