Ponedjeljak, 8 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETItalija uvodi obavezu vakcinacije protiv covida za starije od 50 godina

Italija uvodi obavezu vakcinacije protiv covida za starije od 50 godina

Talijanska vlada, koja se bori s naglim porastom broja zaraženih covidom-19, odlučila je u srijedu uvesti obvezno vakcinisanje za sve iznad 50 godina života. “Želimo izravnati krivulju zaraženih i potaknuti Talijane koji se još nisu vakcinisali da to učine”, rekao je na ministarskom sastanku na kojemu je odlučeno o ovoj mjeri premijer Mario Draghi, navodi se u vladinu saopstenju.

“Posebno ćemo djelovati na dobne skupine koje su najviše izložene riziku hospitalizacije kako bismo smanjili pritisak na bolnice i spasili živote”, dodao je. Konkretno, zakonska uredba uvodi obavezu vakcinisanja za sve nezaposlene iznad 50 godina i posjedovanje covid potvrde za sve starije od 50 godina zaposlene u javnom ili u privatnom sektoru. Ustvari, riječ je o obaveznom vakcinisanju za sve iznad 50 godina jer se covid potvrda, koju u Italiji zovu “pojačana zdravstvena propusnica”, dobiva samo nakon potpunog vakcinisanja ili preboljenja.

Italija ima 59 miliona stanovnika, među kojima je 28 miliona starijih od 50 godina, objavio je Državni zavod za statistiku (ISTAT). Covid potvrda traži se trenutačno za neke skupine zanimanja, poput zdravstvenih i prosvjetnih radnika te redarstvenih snaga. Italija, gdje kao i u susjednim zemljama, naglo raste broj zaraženih omikron varijantom koronavirusa, prijavila je ovih dana visoke brojeve pozitivnih novozaraženih: u srijedu više od 189.000, a u utorak više od 170.000. U Italiji je trenutačno pozitivno više od 1,4 miliona ljudi.  U Italiji, prvoj zemlji koju je pandemija teško pogodila, od početka 2020. umrlo je više od 138.000 ljudi. 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments