Utorak, 24 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETIz Brisela traže sankcije Dodiku i obustavu miliona KM

Iz Brisela traže sankcije Dodiku i obustavu miliona KM

Zastupnici iz četiri političke grupacije u Europskom parlamentu (EPP, S&D, Renew i Zeleni/EFA) pozvali su Vijeće i države članice EU-a da slijede primjer SAD-a i uvedu sankcije Miloradu Dodiku, “osim ako radikalno ne promijeni kurs i ne poduzme konkretne korake za deeskalaciju trenutačnih napetosti”, a u istoj izjavi poziva se na zamrzavanje financiranja od kojeg bi korist imala vlast RS-a, piše Večernji list BiH. 

Poziv na promjenu strategije

Izjava je uslijedila u jeku velike političke krize koja potresa BiH, a u neku ruku bila je i očekivana s obzirom na veliki diplomatski pritisak kako bi se institucije EU-a odredile prema posljednjim događanjima u BiH, a napose RS-u. U izjavi se, uz ostalo, najavljuje i kako bi IPA 3 sredstva za RS trebala biti stvar temeljitog razmatranja te je više nego očito kako bi zbog cjelokupne situacije mogli ispaštati i građani RS-a, ali i cijele BiH koji s nestrpljenjem čekaju projekte iz navedenog pretpristupnog fonda.

– Mi, zastupnici u Europskom parlamentu, odlučno osuđujemo opasne podjele srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koje predstavljaju namjerni pokušaj potkopavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, kao i njezinog ustavnog poretka i drugih odredbi Daytonskog mirovnog sporazuma. Stoga predstavljaju izravnu sigurnosnu prijetnju – navodi se na početku izjave.

Osim osude, zastupnici pozivaju na promjenu strategije EU-a prema njemu, a uz poziv za uvođenje sankcija, u izjavi se također naglašava i kako bi provedba svih projekata i pomoći koje financira EU za i unutar RS-a, uključujući IPA III, trebala biti podvrgnuta temeljitom ponovnom razmatranju s ciljem da se odmah zamrznu izravna i neizravna financiranja koja bi bila od koristi vlasti ovog entiteta.

U izjavi se istodobno navode i razlozi zbog kojih se traži reakcija.

”Zaključci Narodne skupštine RS-a od 10. decembra 2021. o povlačenju iz vitalnih državnih institucija, provokativne vojne parade 9. januara, takozvani Dan Republike Srpske koje je i Ustavni sud BiH već dva puta proglasio neustavnim kao prijetnje i provokacije i zastrašivanja Bošnjaka u brojnim gradovima u RS-u prije i oko proslave 9. januara, primjeri su ovih opasnih radnji, koje prijete ne samo mirnoj budućnosti BiH, već i regionalnoj i europskoj sigurnosti”, piše u izjavi. Njome se, između ostaloga, konstatira kako ovakva situacija zahtjeva i mjere opreza kao i pojačan kapacitet raspoređenog EUFOR-a na terenu u BiH u okviru misije “Althea”. •

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments