Subota, 28 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETKako penzioneri u BiH uspijevaju sastaviti kraj s krajem?

Kako penzioneri u BiH uspijevaju sastaviti kraj s krajem?

Službeni podaci pokazuju da su prosječne penzije  najviše u Hrvatskoj i Crnoj Gori, a najniže u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Penzioneri  u zemljama Zapadnog Balkana dio su populacije koja živi u teškoj i neizvjesnoj socioekonomskoj situaciji. Provjeravali smo kako penzioneri u BiH uspijevaju sastaviti kraj s krajem?

Sa prosječnom penzijom  od 420 KM, Bosna i Hercegovina se nalazi na samom začelju Zapadnog Balkana, dok najviše prosječne penzije imaju Hrvatska i Crna Gora. Realnost je još teža, jer najveći broj penzionera prima čak i manje od prosječne penzije.

“Platim komunalije, dok kupim nešto hrane, stavim u zamrzivač povrća dosta i to koristim tako”, priča penzioner Borislav Savić.

“Svoju penziju rasporedim točno. Tako da mi bude točno od desetog do desetog jer ako fali, nemaš gdje ni pozajmiti, nema narod para, nema marke“, navodi Edhem Omerašević.

Dok plate sve potrepštine i kupe lijekove, za normalan život ostaje veoma malo.

“Komunalne usluge, električna energija, ovdje pijemo najskuplju vodu na Balkanu, struja, voda, smeće, TV pretplata, sin mi plaća internet da ne živim k’o u džungli. Žena mi je prilično bolesna, ima i šećer, tako da njoj treba 80 KM mjesečno lijekova, i ja nešto trošim minimalno”, navodi penzioner Dušan Stevanović.

Uskratili smo sebi sve kako bismo mogli da preživimo. Ovo se ne može nazvati životom, kaže Stevanović dok pokazuje obaveze koje mora da izmiri svaki mjesec.

Briga o penzionerima u našoj zemlji je ravna nuli, a isplata jednokratne pomoći i mjere koje donose entiteti samo su kap u moru ogromnog problema, smatraju ekonomisti.

“Treba voditi računa o broju zaposlenih i penzionera. Naše vlade ne vode računa i dovele su situaciju da mali broj zaposlenih treba da isplati penzije za veliki broj penzionera koji se iz dana u dan povećava. Situacija je takva da su penzije preniske u odnosu na troškove, a da vlade ne rade ništa da otvore prodavnice za takvu kategoriju ili da naprave bonuse za penzionere”, ističe ekonomista Zoran Pavlović.

Dok se nadaju promjeni koja ne dolazi, penzionerima u Bosni i Hercegovini jedini bijeg od surove realnosti predstavljaju odlasci u klubove penzionera, gdje uz šah i domine bar nakratko uspijevaju zaboraviti svakodnevne probleme i nemaštinu, prenosi BHRT.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments