Ponedjeljak, 4 Jula, 2022
Google search engine
HomeBIZNISKako prevazići neizvijesnu situaciju sa kojom se bore poljoprivrednici?

Kako prevazići neizvijesnu situaciju sa kojom se bore poljoprivrednici?

U Kantonanoj privrednoj komori Tuzla održan je sastanak Grupacije proizvođača mlijeka Tuzlanskog kantona. Razgovarano je o prijedlogu novčanih podrški sa niovoa Federacije Bosne i Hercegovine i Tuzlanskog kantona te načinima zakupa poljoprivrednog zemljišta.

Stanje u oblasti proizvodnje hrane teško je a puno je i neizvjesnosti sa kojima se domaći proizvođači suočavaju. To je posebno izraženo kod proizvođača mlijeka s obzirom na povećanje cijena repromaterijala, prije svega mineralnih đubriva, a pojedina đubriva su skoplja i tri puta. Visoka je i cijena goriva i nafte, a subvencija za ove namjene nema, ističe Eldin Glibanović, predsjednik Grupacije proizvođača mlijeka TK. Prošlogodišnja suša izazvala je nedostatak stočne hrane.

  • Što se tiče mljekarstva, mnogi razmišljaju o zatvaranju farmi. Što se tiče ove godine zabrnuti smo i ostat će mnogo nezasijanih površina – naglašava Glibanović.

S ciljem rješavanja uočenih problema organizovan je sastanak u Kantonalnoj privrednoj komori. Posebana pažnja posvećena je planiranju programa novčanih podrški sa niovoa Federacije Bosne i Hercegovine i Tuzlanskog kantona.

  • Jer smo imali prošlu godinu jako tešku. Imali smo visoke temperature, kasne mrazeve i očekujemo da ćemo uz dobru saradnju sa kantonalnim Ministarstvom poljoprivrede, a i Federalnim ministartsvom dobiti kvalitetne premije kada je u pitanju proizvodnja mlijeka kada je u pitanju podrška uzgajivačima muznih grla – ističe Suad Selimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju KPK Tuzla.

Razgovarano je i o zakupu poljoprivrednog zemljišta, tačnije o raspisivanju javnog poziva te mogućim cijenama zakupa.

  • Tu moramo biti vrlo rigorozni da zemljište dobiju na korištenje ljudi koji se bave isključivo poljoprivrednom proizvodnjom. To su pravna lica, odnoso obrti kojih nije bilo puno u 2021. godine kada je zemljište dodjeljivano u zakup na deset godina – dodaje Selimović.

Članovi Grupacije proizvođača mlijeka TK razmatrali su i mogućnosti apliciranja na javne pozive za grantove EU, a krajnji rok za prijavu je 31. januar. Za primarnu poljoprivrednu proizvodnju godišnje se objave dva javna poziva, a grantovi se kreću od 20 do 200 hiljada KM.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments