Subota, 13 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETKosovo zbog redukcije struje zabranilo rudarenje kriptovalutama

Kosovo zbog redukcije struje zabranilo rudarenje kriptovalutama

Kosovska vlada u utorak je zabranila rudarenje kriptovaluta kako bi smanjila potrošnju električne energije u vrijeme dok se zemlja suočava s najgorom energetskom krizom u posljednjem desetljeću.

Policija će zaustaviti rudarenje “u saradnji s drugim relevantnim ustanovama koje će identificirati lokacije na kojima se proizvode kriptovalute”, saopćila je ministrica ekonomije i energetike Artane Rizvanolli, piše Hina.

Zbog jeftine struje proteklih godina brojni su mladi na Kosovu postali rudari kriptovaluta.

Kosovo je prošloga mjeseca imalo redukcije struje dvaput dnevno po dva sata zbog otežanog rada termoelektrane na ugljen i visokih uvoznih cijena električne energije.

Europske cijene plina porasle su u utorak za više od 30 posto nakon što je smanjena opskrba plinom iz Rusije, što je izazvalo zabrinutost da bi moglo doći do energetske krize u zimskim mjesecima.

Kosovo je u decembru proglasilo vanredno stanje na 60 dana koje će vladi omogućiti da izdvoji više novca za uvoz energenata te uvede dodatne redukcije i oštrije mjere.

Jedan rudar anonimno je Reutersu rekao kako mjesečno struju plaća 170 eura, a od rudarenja kriptovaluta zaradi 2400 eura.

Rudarenje kriptovaluta raste i na sjeveru Kosova, većinski nastanjenom Srbima koji odbijaju plaćati struju.

Kosovo uvozi više od 40 posto električne energije.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments