Ponedjeljak, 8 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETMacron poručio nevakcinisanima: Od 15. januara više nećete moći ići u restorane,...

Macron poručio nevakcinisanima: Od 15. januara više nećete moći ići u restorane, na piće, na kafu, u kazalište…

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u utorak u razgovoru za list Le Parisien da želi iznervirati Francuze koji se nisu vakcinisali protiv covida 19 te im, koliko god je to moguće, ograničiti pristup društvenom životu. “Želim iznervirati nevakcinisane.

To ćemo i dalje raditi, do kraja. Takva je strategija”, rekao je Macron, dok se istovremeno u parlamentu nastavljala burna rasprava o prijedlogu zakona o potvrdama o vakcinisanju. Francuska je prošle godine uvela potvrde kojima se osobama s negativnim PCR testom i vakcinisanima omogućuje ulazak u restorane, kafiće i na druga mjesta, što vlada sada želi promijeniti i uvesti samo potvrde o vakcinisanju.

Macron je rekao da nije za to da se Francuze nervira, ali kada je riječ o nevakcinisanima, njih želi iznervirati. “Ne želim ih slati u zatvor, ne želim ih prisiljavati na vakcinisanje. Njima treba reći: od 15. januara više nećete moći ići u restorane, na piće, na kafu, u kazalište, u kino…”, objasnio je predsjednik.

Te Macronove izjave kandidat krajnje ljevice na predsjedničkim izborima Jean-Luc Mélenchon (Nepokorena Francuska) na Tweeteru je ocijenio zaprepašćujućima. Po mišljenju kandidatkinje krajnje desnice Marine Le Pen (Nacionalno okupljanje) predsjednik tako ne bi smio govoriti. “Jamac jedinstva nacije uporno je želi dijeliti i želi nevakcinisane pretvoriti u građane drugoga reda. Emmanuel Macron nije dostojan svoje funkcije”, smatra Le Pen. Republikanac Bruno Retailleau ustvrdio je da “nema te zdravstvene situacije koja bi opravdala takve riječi”.

Macron je u intervjuu odbacio mogućnost uvođenja novih mjera za suzbijanje covida 19, rekavši da odluke od prošle sedmice ostaju na snazi. U razgovoru za Le Parisien Macron je rekao i da bi se želio kandidirati na predsjedničkim izborima koji bi se trebali održati za manje od četiri mjeseca, ali nije jasno potvrdio da će to i učiniti.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments