Četvrtak, 18 Augusta, 2022
Google search engine
HomeLifestyleNova godina – veće cijene: Espresso kafa od 2 do 3 KM

Nova godina – veće cijene: Espresso kafa od 2 do 3 KM

Ako je i bilo slavlja, stanovništvu Bosne i Hercegovine nije trebalo dugo vremena da se vrati surovoj realnosti. Poremećaji na svjetskom ekonomskom tržištu, inflacija, stalni rast osnovnih životnih namirnica, nove – veće cijene električne energije za gospodarske subjekte, ali i plina za veliki broj potrošača, razlog su zbog kojeg već od prvog januara odzvanja pitanje kako do kraja mjeseca, a kamoli godine, piše Večernji list BiH.

S prvim danom nove godine građane je u kafićima dočekala skuplja kafa, umjesto 1,5 KM, sad je plaćaju 2 KM.

O poskupljenju kafe u Hercegovini priča se već mjesecima, a u nekim gradovima cijene su veće još od kraja oktobra. Razlozi su svima jasni; poskupjela je nabavna cijena kafe, ali i svega ostaloga. Riječ je o lančanom poskupljenju koje nas pogađa proteklih mjeseci.

Nakon što su u trgovinama poskupjele brojne namirnice, među kojima su ulje, piletina, krompir, kafa i druge, za očekivati je bilo da dođe i do poskupljenja hrane i pića i u ugostiteljskim objektima. Cijena kafe u pojedinim kafićima u Sarajevu dostigla je iznos od tri marke, dok se cijena ovog napitka u ugostiteljskim objektima u Banjoj Luci i Mostaru kreće oko dvije marke.

Poskupljenja i rast

“Iako se već od ranije pričalo da će kafa u kafićima poskupiti, jučer sam zaista doživio šok – dvije kafe 4 KM. Pa sad ćemo dobro razmisliti kad ćemo na kafu i možemo li počastiti prijatelje, a sve su prilike da će se na posao ići s termosicama. Poskupljenje kafe mi je došlo kao neki završni udarac na sva dosadašnja poskupljenja”, kaže  jedan Mostarac.

Nije samo on ostao iznenađen novim cijenama u kafićima, poskupljenje kafe je u ovoj godini jedna od glavnih tema što i ne čudi jer su građani BiH jedni od najvećih potrošača kafa na svijetu pa ih poskupljenje posebno pogađa. Prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), cijene hrane krajem novembra dosegnule su najvišu razinu u više od 10 godina, a rast cijena osnovnih prehrambenih proizvoda na godišnjoj razini iznosio je 27,3%. Rast cijena sirovina rezultirao je poskupljenjima širokog spektra prehrambenih proizvoda, a zabilježen je kod svih glavnih poljoprivrednih roba izuzev kakaa, dok su najveća poskupljenja doživjeli žitarice, uljarice i šećer.

Među žitaricama najviše je rasla cijena zobi, koja se koristi za proizvodnju niza prehrambenih proizvoda (zobene pahuljice, brašno, krupica, ljuskice itd.). U nebo su poletjele i cijene kafe dosegnuvši 10-godišnji maksimum uz rast od 84,4% u odnosu na početak godine.

U ekspanziji je i cijena šećera te se približila najvišoj razini u zadnjih 5 godina. Šećer je poskupio za 24,2%.

Na godišnjoj razini (u novembru 2021. u odnosu na novembar 2022.) cijene u BiH su porasle za 5,5%. Hrana i bezalkoholni napici u prosjeku su poskupili za 8,5%, alkoholna pića i duhan za 1,9%, stanovanje i režijski izdaci za 3,7%, namještaj, kućanski uređaji i redovito održavanje kuće za 2,6%, prevoz 15,7%, restorani i hoteli za 2,5%…

Nažalost, prema najavama, cijene gotovo svih proizvoda i usluga nastavit će rasti.

Granice podnošljivosti

Ono što nije najavljeno i do čijeg poskupljenja za sada u BiH neće doći su cigarete, ali ne i duhana za motanje. Međutim, cigarete spadaju u luksuz i njihovo poskupljenje ne pogađa sve građane. Poskupljenja u BiH već su odavno prešla granice “podnošljivosti”. Stalni rast cijena doveo je do situacije u kojoj građani meso i sir kupuju na grame, a voće i povrće na komad. Ako ne dođe do značajnog rasta plaća i mirovina, pred nama je godina koja u najmanju ruka većini građana neće biti sretna.

VECERNJILIST

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments