Nedjelja, 22 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETOsiguranje australskih aerodroma oduzima putnicima mobitele i traži šifre bez objašnjenja

Osiguranje australskih aerodroma oduzima putnicima mobitele i traži šifre bez objašnjenja

Osiguranje na aerodromima u Australiji prema tvrdnjama putnika oduzima mobitele i traži šifre, a da pri tome ne daje nikakvo objašnjenje za svoje postupke.

Australija je ponovo u centru skandala nakon što su se brojni putnici požalili da su bili prisiljeni predati osiguranju svoje mobitele i šifre. Jedan od putnika je za The Guardian rekao da je morao predati svoj mobitel i napisati šifru na papiru kad je stigao na aerodrom prilikom povratka nakon desetodnevnog boravka na Fidžijiu.

Kada članovi osiguranja oduzmu mobitele od putnika, oni ih nose u određene prostorije gdje se zadržavaju oko pola sata, a razlog nije poznat.

“Nismo informisani zašto žele pregledati naše mobitele. Ništa nam nisu rekli, ovo je užasno kršenje privatnosti. KO zna šta su gledali. Kada imaju mobitel i šifru, imaju pristup svemu, historiji emailova, sačuvanim šiframa, bankovnim računima, zdravstvenom osiguranju”, rekao je jedan putnik.

Ovakvi postupci su već postali praksa, a australska granična služba po zakonu može oduzimati mobitele od svih onih koji ulaze u zemlju, bez obzira da li se radi o Australcima ili ne.

Glasnogovornik australske granične službe je kazao da je riječ o “zaštiti australske zajednice” te da su na ovaj način “prikupljene informacije rezultirale uspješnim operacijama protiv ilegalnih aktivnosti”.

Novinari i aktivisti za ljudska prava osuđuju ovu praksu te je nazivaju “odvratnom i zlostavljačkom”, a australsku vladu diktatorskom.

“Ovo je zaista zabrinjavajuće, to se ne bi smjelo događati u Australiji”, tvrdi aktivistica Sophie McNeill.

Novinari posebno imaju problem s ovom praksom jer moraju štititi svoje izvore i druge povjerljive informacije.

Australija je u centru pažnje bila i proteklih dana zbog odluke da zadrži, a potom deportuje najboljeg tenisera svijeta Novaka Đokovića jer nije primio vakcinu protiv koronavirusa.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments