Četvrtak, 18 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIPredstavnici studenata FBiH reagirali na ponašanje kolega iz RS: Traže hitnu reakciju,...

Predstavnici studenata FBiH reagirali na ponašanje kolega iz RS: Traže hitnu reakciju, isključenje i sankcije

Tokom jučerašnjeg dana na više profila na društvenim mrežama i portala pojavljivale su se fotografije, videozapisi i drugi sadržaji na kojima je jasno vidljivo da studentski predstavnici fakulteta i unverziteta koji djeluju na području bosanskohercegovačkog entiteta Republika srpska proslavljaju neustavni dan – 9. januar tzv. “dan RS”, saopćeno je iz Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS).

Kako se ističe, na fotografijama i videozapisima se evidentno nalaze predstavnici Unije studenata Republike Srpske, krovnog udruženja studenata tog područja, registrovanog pravnog lica. 

– Unija studenata RS-a je također predstavnik studenata na međunarodnom i regionalnom nivou i partner mnogih međunarodnih organizacija. Predstavnici Unije studenata Federacije Bosne i Hercegovine, kao i mnogi građani Bosne i Hercegovine, ocjenjuju ovo ponašanje nedoličnim. Povodom toga, predstavnici Unije studenata Federacije Bosne i Hercegovine su uputili urgentno pismo predsjednici Evropske studentske unije, Martini Darmarin, za hitno sankcionisanje Unije studenata RS-a.

U svome pismu, studentski predstavnici Unije studenata FBiH, navode da je neprihvatljivo takvo protuustavno djelovanje koje se protivi pozitivnim zakonima koji su na snazi u Bosni i Hercegovini, te da je takvo ponašanje nemoralno za organizacije i pravna lica koja zagovaraju obrazovanje i navodno pozitivne vrijednosti – saopćeno je.

Također, podsjetili su predsjednicu da je pravnim aktima Bosne i Hercegovine 9. januar proglašen neustavnim danom (Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio je 09.01. neustavnim u predmetu U 2/18 od 28.03.2019.) kao i da je proslavljanje ovog “praznika” u koliziji sa demokratskim vrijednostima i poštivanjem ljudskih prava, s obzirom da se radi o proslavi dana uspostave paradržavne tvorevine čije su paravojne i policijske jedinice počinili najveći zločin genocida nakon Holokausta – genocid nad Bošnjacima u Srebrenici što je potvrđeno pred međunarodnim sudovima. 

Također, da su za zločine počinjene od početka uspostave RS-a počinitelji ukupno dobili preko 700 godina zatvorske kazne pred međunarodnim sudovima.

– Predsjedništvo Unije studenata Federacije Bosne i Hercegovine traži hitnu reakciju, isključenje i sankcije za nedolično, nemoralno i nedemokratsko ponašanje studenata iz bosanskohercegovačkog eniteta Republike Srpske – zaključeno je u saopćenju.

avaz.ba

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments