Srijeda, 10 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETPreminuo predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli

Preminuo predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli

Predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli (66) preminuo je poslije ponoći u Italiji, potvrdio je njegov glasnogovornik Roberto Cuillo putem Twittera.

U ponedjeljak je saopćeno da je Sassoli u bolnici od 26. decembra zbog ozbiljnih komplikacija s imunitetom, a sat i 15 minuta nakon ponoći je preminuo u istoj bolnici u Avianu gdje je bio hospitalizovan. Italijanski političar se liječio u francuskoj bolnici u septembru zbog upale pluća, javlja Reuters.

Obavljao je funckiju predsjednika Evropskog parlamenta od 2019. godine, a mandat mu je završavao ovog mjeseca te se novi nije očekivao.

Zbog bolesti nije mogao raditi u Strasbourgu u proteklih nekoliko sedmica, a propustio je i godišnju konferenciju Evropske komisije održanu u septembru.

Predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli u junu ove godine je pozvao da se dopusti državama Zapadnog Balkana ulazak u Evropsku uniju, nazivajući proširenje pozitivnim projektom za mir i prosperitet.

“Proširenje može donijeti ogromne koristi kako regiji, tako i Evropi u cjelini i pomoći osigurati stabilan, prosperitetan i miran kontinent”, govorio je Sassoli.

Sve vrijeme svog mandata zagovarao je proširenje EU na države Balkana koje imaju aspiracije da postanu članice.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments