Četvrtak, 26 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTISREBRENIKSaopštenje za javnost predsjedavajućeg GV Srebrenik Mate Matijevića

Saopštenje za javnost predsjedavajućeg GV Srebrenik Mate Matijevića

Povodom aktuelnih dešavanja na sjednicama Gradskog vijeća Srebrenik, saopštenjem za javnost oglasio se predsjedavajući Gradskog vijeća Srebrenik Mato Matijević.

U saopštenju se navodi:

“Budući da je ovih dana u političkom i javnom prostoru izrečeno niz neistina koje se odnose na pokušaj diskreditacije mene kao predsjedavajućeg Gradskog vijeća Srebrenik, ali i osobno kao Matu Matijevića želim istaći nekoliko bitnih činjenica:

  • Za mene je neprihvatljivo, a posebice kad se to koristi u političke svrhe zlouporaba svih onih koji su tijekom rata doživjeli stradanja i tragediju. Žrtve genocida u Srebrenici ne trebaju i ne smiju biti predmet političkih obračuna, podmetanja i raznih drugih aktivnosti koje se ovih dana vode u Srebreniku od strane pojedinih političkih grupacija i vijećnika. Takvim postupanjem vijećnici i drugi politički subjekti koji na temelju toga grade političke poene nisu ni svjesni koliku bol nanose onima koji su bili izravne žrtve.
  • HDZ BiH se jasno odredio prema Srebrenici. Podsjećam sve one koji danas „politički lešinare“ nad tom temom da pogledaju ili pročitaj govor predsjednika HDZ BiH dr. Dragana Čovića na komemoraciji iz 2015. godine u povodu obilježavanja 20. obljetnice genocida. To je jasan odgovor svima koji danas poturaju i pokušavaju napraviti političke smutnje i prljave rabote.
  • U Srebrenici sam osobno bio i poklonio se žrtvama još prije desetak godina u nazočnosti mojih prijatelja koji i danas tamo žive i mogu tome posvjedočiti. To je moj osobni izraz i nije tada, a ni danas imao nikakve političke konotacije ili interes. Zbog toga sam smatrao da na sjednici Gradskog vijeća tako i danas odnos prema događanjima iz domovinskog rata 1992.-1995., a posebice prema žrtvama treba ostati izvan političkih previranja i manipulacija, a još gore da se na temelju toga gradi politička karijera.
  • Gradsko vijeće Srebrenik, vijećnici, gradonačelnik, gradska uprava imaju svoje zakonom definirane ovlasti i sav svoj politički kapacitet trebaju usmjeriti u osiguranje boljih i kvalitetnijih uvjeta za život naših stanovnika. Politički kapacitet treba usmjeriti na privlačenje investicija, značajnih kapitalnih projekata i lobiranja za Srebrenik kod viših organa vlasti. To će eventualno dovesti do napretka i sigurnosti u našem gradu. To jest i ostat će politički smjer GO HDZ BiH Srebrenik i mene osobno.
  • Još jednom izražavam duboko izvinjenje svima onima kojima su lažne informacije i podmetanja od strane pojedinih neodgovornih vijećnika prouzročile bol ili dovele do uznemirenosti i stvaranje negativne slike prema meni. Pozivam i smatram i dalje da nitko od nas nema pravo na tome graditi političke poene, karijere ili stvarati tenzije i upirati otrovne strelice kao što to ovih dana čine pojedinci prema meni kao Mati Matijeviću”, navodi se u saopštenju za javnost predsjedavajućeg Gradskog vijeća Srebrenik Mate Matijevića.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments