Četvrtak, 26 Maja, 2022
Google search engine
HomeBIZNIS"Simptomatično" / Mađarski premijer Orban odgodio posjetu BiH

“Simptomatično” / Mađarski premijer Orban odgodio posjetu BiH

Zbog epidemiološke situacije i rasta broja zaraženih korona virusom, premijer Mađarske Viktor Orban odgodio je posjetu Bosni i Hercegovini (BiH) koja je bila najavljena za 25. januara.

Potvrđeno je to u četvrtak, 20. januara, agenciji Srna iz Kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije.

“Na poziv predsjedavajućeg Tegeltije, premijer Mađarske trebalo je da posjeti BiH 25. januara, ali zbog epidemiološke situacije u toj zemlji bit će dogovoren drugi termin”, naveli su iz Tegeltijinog kabineta

Mađarski premijer boravio je 6. novembra prošle godine u BiH. Tada je posjetio Banjaluku, gdje se sastao sa Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva BiH i liderom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), vladajuće političke partije u bh. entitetu Republika Srpska (RS).

Orban se tada u posjeti BiH zadržao oko dva sata. Delegacija je nakon slijetanja na aerodrom otišla na radni ručak u restoran u Laktašima, kod Banjaluke, na kojem je osim Dodika bio i Radovan Višković, predsjednik Vlade RS.

Kako je tada navedeno, Orbanova posjeta bila je uzvratne prirode, s obzirom na to da je Dodik u Budimpešti, mađarskoj prijestonici, boravio 23. i 24. septembra prošle godine.

Ranije je najavljeno da Viktor Orban, planira pomoći bh. entitetu Republici Srpskoj (RS) sa 100 miliona eura, kroz fond koji bi trebalo da bude osnovan tokom 2022. godine, a iz kojeg bi mali i srednji preduzetnici, kao i poljoprivrednici, mogli da izvlače bespovratna sredstva.

Osim financijske podrške, Orban se suprotstavio i pozivima njemačkih vlasti za sankcije protiv Dodika.

Njemačka vlada pozvala je 13. decembra prošle godine Evropsku uniju da nametnu sankcije navodeći kako je Dodikov cilj povući entitet Republika Srpska iz oružanih snaga, pravosuđa i poreznog sistema BiH.

Orban je tada ustvrdio da bi takav potez prema srpskom članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjedniku SNSD-a “dodatno narušio stabilnost Zapadnog Balkana”.

Američko Ministarstvo finansija 5. januara prošle godine uvrstilo je Milorada Dodika na listu sankcija zbog korupcije i nastojanja da neustavno prenese nadležnosti sa države BiH na entitet Republika Srpska (RS).

Narodna skupština Republike Srpske 10. decembra 2021. godine na posebnoj sjednici, usvojila je Deklaraciju o ustavnim principima i četiri informacije sa zaključcima o „vraćanju“ nadležnosti sa nivoa države na entitet.

Tiču se Oružanih snaga BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu, Obavještajno-sigurnosne agencije i Uprave za indirektno oporezivanje BiH

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments