Četvrtak, 18 Augusta, 2022
Google search engine
HomeBIZNISSindikat: I minimalna plaća od 1000 KM bila bi malo

Sindikat: I minimalna plaća od 1000 KM bila bi malo

Val enormnih poskupljenja osnovnih živežnih namirnica i bh građane sa zaposlenjem dovodi do ruba egzistencije. Tim prije što rast cijena ne prati i rast primanja. Na zahtjeve sindikalista ovakve vrste vlast se uglavnom oglušuje.  U Savezu samostalnih sindikata BiH se ipak nadaju da će se Nacrt zakona o minimalnoj plaći od 1.000 KM što prije naći na Zastupničkom domu FBiH.

U Savezu samostalnih sindikata TK ističu da je, usljed skoka cijena, i predložena hiljada premalo….Savez samostalnih sindikata BiH je još prije dvije godine pokrenuo inicijativu za povećanje najniže plaće u FBIH na 1000 KM. Očekujemo da će Nacrt naći svoje mjesto na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH odmah početkom godine. U skladu sa dogovorom postignutim sa predsjednicima svih klubova zastupnika i inicijativom SSSBiH o minimalnoj plaći, a koju su podržali svi klubovi zastupnika, vjerujemo da će naša inicijativa da minimalna plaća bude 1.000 KM dobiti svoj zakonski okvir – izjavio je predsjednik SSS BiH.

U toku pandemije došlo je do poskupljenja većine namirnica i zadržavanjem niske kupovne moći stanovništva Vlada FBIH stimuliše iseljavanje stanovništva dok poslodavci ostaju bez kvalifikovane radne snage. Samo u prošloj godini 150.000 ljudi je iselilo iz BiH – naglašava Fahrudin Šahović – predsjednik Samostalnog sindikata TK.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments