Četvrtak, 26 Maja, 2022
Google search engine
HomeVRIJEMESutra vrhunac hladnog vala: Temperature idu i do -18°C: Oprez! - Narandžasto...

Sutra vrhunac hladnog vala: Temperature idu i do -18°C: Oprez! – Narandžasto upozorenje za cijelu BiH

Na iznimne hladnoće koje nam stižu ukazao je i bh. meteorolog Nedim Sladić koji je to upozorenje podijelio i na svojoj Facebook stranici.

Vikend iza nas su obilježile niske jutarnje temperature zraka i slab snijeg, a zimski uvjeti se nastavljaju i u zadnjoj sedmici januara širom BiH, a naročito u sjevernim i centralnim područjima.

Osim jako niskih jutarnjih temperatura, moguća je i pokoja pahulja snijega u Bosni.

Na području Hercegovine preovladavat će umjereno oblačno i djelimično sunčano vrijeme, stoji u srednjoročnoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda uz napomenu da je vrhunac hladnog vala je u utorak, 25. januara. U pojedinim područjima minimalne temperature će ići i do -18°C, a zbog “velikog broja” minusa izdato je i narandžasto upozorenje. Na iznimne hladnoće koje nam stižu ukazao je i bh. meteorolog Nedim Sladić koji je to  upozorenje podijelio i na svojoj Facebook stranici. 

Od sredine sedmice temperature će biti u porastu tako da će i Bosni tokom dana imati pozitivan predznak. Vjetar slab sjevernog smjera će od srijede preći u južni smjer.

Minimalne jutarnje temperature zraka varirat će od -8°C do -3°C u Bosni, na jugu zemlje do 0°C. Najviše dnevne temperature između -4 i 2 u Bosni, u Hercegovini 8 stepeni. Temperature će tokom sedmice lagano rasti tako da maksimalne mogu dosezati i do 12°C.

Početkom februara, prema dostupnim prognostičkim materijalima, očekuje se oblačno i nestabilno vrijeme. Vremenske prilike će biti primjerene godišnjem dobu na kalendaru. U većini krajeva u Bosni je izvjestan snijeg, a na području južne Hercegovine kiša.

Minimalne temperature zraka bit će u rasponu od -8°C i -3°C u Bosni, 4°C u Hercegovini. Maksimalne dnevne temperature varirat će između -5 i 0 stepeni u Bosni do 6 u Hercegovini, navode iz Federalnog  hidrometeorološkog zavoda BiH. 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments