Četvrtak, 19 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETTermoelektrane nisu ispunile plan poslovanja

Termoelektrane nisu ispunile plan poslovanja

Govoreći o poslovanju u 2021. godini, izvršni direktor za proizvodnju Samir Selimović je naveo da je Elektroprivreda BiH ispunila plan poslovanja više od očekivanog.

– Elektroprivreda BiH je ispunila plan poslovanja za 1,89 posto više u odnosu na elektroenergetski bilans. U odnosu na 2020. godinu, taj plan je prebačen za oko sedam procenata. To je učinjeno, prije svega, zahvaljujući dobroj proizvodnji iz hidroelektrana i povoljnim hidrološkim prilikama u prvom i četvrtom kvartalu prošle godine. Termoelektrane nisu ispunile plan poslovanja, a razlog je neisporuka planiranih i ugovorenih količina uglja od rudnika, zavisnih društava u sastavu Koncerna EPBiH. U 2021. godini je isporučeno 4.676.543 tone uglja, a ugovoreno je 5.549.760 tona – istakao je Selimović.

Naveo je da je u proizvodnji uglja najviše podbacio Rudnik uglja Kreka. Kada je riječ o zalihama uglja u termoelektranama, krajem prošle godine one su bile za 76 posto manje u odnosu na planirane prema elektroenergetskom bilansu.

– Ovi pokazatelji se nastavljaju i u januaru. Zbog svega što se dešava sa nedovoljnim isporukama uglja, mi smo bili prinuđeni da tokom 2021. godine i u planu za 2022. godinu predvidimo isporuke dodatnih količina uglja od rudnika izvan Koncerna EPBiH – dodao je Selimović.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments