Četvrtak, 18 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETU BiH propalo 700.000 doza vakcina, dobili ih besplatno, a uništavanje će...

U BiH propalo 700.000 doza vakcina, dobili ih besplatno, a uništavanje će skupo platiti

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u FBiH, na snazi su strože mjere. Bilježe se rekordi novozaraženih. Iako je zanimanje za vakcinisanje posljednjih dana poraslo, vakcinisanost u BiH daleko je ispod prosjeka Zapada. U BiH je ove sedmice stigla donacija 96.000 doza Moderne, donacije SAD-a.

“Ponuda Vlade SAD-a bila je u vidu 500.000 doza Moderne i 168.000 doza Johnson&Johnsona. Institucije su iskazale potrebe”, kazao je tom prilikom Dušan Kojić iz Ministarstva civilnih poslova BiH. BiH unatoč ponudama ne smije prihvatiti sve donacije jer vakcina ima rok trajanja, ako se ne iskoristi, država, odnosno građani moraju platiti uništavanje.

U BiH je do sada stiglo 3,6 milijuna doza vakcina, a propalo je 700.000 doza. Da u BiH masovno propadaju vakcine protiv koronavirusa, potvrđuju i podaci iz entitetskih ustanova s kraja 2021., Federalnog zavoda za javno zdravstvo i Instituta za javno zdravstvo RS-a, gdje je u decembru zbog isteka roka bačeno još skoro 150.000 doza vakcina. Do 31. oktobra u RS-u je istekao rok za čak 330.587 doza. Posljednji podaci, pak, govore da se taj broj popeo na 437.068 doza i uglavnom se radi o donacijama, mahom AstraZenece te nešto Sinovaca.

U FBiH je propalo dodatnih 40.000 doza AstraZenece, kojima je rok istekao u decembru. Tako će na otpadu završiti ukupno 240.500 doza AstraZenece i 1167 doza Sinovaca. Nažalost, ovo nisu konačni podaci. Strahuje se da će broj vakcina koje nije za upotrebu biti znatno veći, primjerice, nepoznanica je kakva je sudbina 25.000 doza Moderne, čiji je rok bio do kraja 2021. Iako su vakcine stigle besplatno, građani će plaćati njihovo uništenje.

U Zavodu ne znaju tačan datum uništenja, ni cijenu, budući da je potrebno, kako je rečeno, raspisati tender prema Zakonu o javnim nabavama za usluge preuzimanja, skladištenja i konačnog zbrinjavanja ovog farmaceutskog otpada. Novac za to bit će izdvojen iz federalne blagajne, a isto će uraditi i u RS-u, gdje će uništenje, također, biti plaćeno proračunskim novcem. Poznato je da će propale vakcine biti uništene izvan BiH, najvjerojatnije u Austriji. Oni koji su se pak vakcinisali čekaju COVID pasos kako bi mogli slobodno putovati.

Konferencija ministara za oblast zdravstva u BiH trebala bi, prema očekivanju Ministarstva civilnih poslova BiH, biti održana do kraja januara, a na kojoj bi se konačno riješilo pitanje uvođenja jedinstvenog QR koda za COVID-potvrde u BiH. Kako je Feni potvrđeno u Ministarstvu, pripremili su nacrt sporazuma kojim bi bilo riješeno to pitanje i dostavljen je svim nadležnim institucijama na mišljenje. – Nakon što mišljenja budu prikupljena, bit će organizirana i konferencija ministara za oblast zdravstva – objasnili su.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments