Utorak, 5 Jula, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETU četvrtak nastavak suđenja Mutapu i drugima

U četvrtak nastavak suđenja Mutapu i drugima

Ročište u predmetu Zijad Mutap i drugi (slučaj Dženan Memić) zakazano je za četvrtak 13. januara u periodu od 9 do 12:30 sati. 

Prošlo ročište nije održano zbog bolesti jednog od optuženih. 

Na ročištu u četvrtak trebala bi biti saslušana četiri svjedoka ukoliko uspiju svi svjedočiti zavisno od odbrana optuženih. Za svjedoke Muriza Memića i Arijanu Memić odbrane optuženih nisu imali pitanja iako su njihova svjedočenja se odnosila na direktne kontakte sa Zijadom Mutapom i Alisom Mutap Ramić. 

Dva od četiri svjedoka bila su na licu mjesta u noći 8. februara 2016. godine. Nebojša Veljović, policajac Direkcije za koordinaciju policijskih tijela svojim je mobitelom slikao tijelo Dženana Memića, a za njega će tužioci imati sigurno niz pitanja. 

Kao svjedok će se pojaviti i policajac MUP KS Elvedin Boja koji je prilazio povrijeđenom Memiću, dok je njegov kolega Velibor Ristivojević svjedočio na prošlom ročištu i imao je kontakt sa Alisom Mutap. 

Ni tokom suđenja na Kantonalnom sudu u Sarajevu nije jasno utvrđeno u kojem položaju je Dženan zatečen ni zašto je Veljović napravio fotografiju mladića. Kako je tvrdio fotografiju je napravio kako bi se tokom istrage znalo u kojem položaju je bilo tijelo. Međutim, do danas je nejasno koji policajac je dirao povrijeđenog mladića i u kojem je položaju bio kada su stigli pripadnici DKPT-a. 

Na prošlom ročištu svjedočila su tri svjedoka Arijana Memića, sestra Dženana Memića, te policajci DKPT-a Nedžad Hrvat i MUP KS Velibor Ristivojević. Oni su svjedočili na okolnosti kontakta sa Alisom Mutap (danas Ramić) koja je zaustavila vozilo DKPT-a kobne noći. Oba policajca su potvrdila je da Mutap davala informacije o sebi, Dženanu Memiću, adresu gdje živi, šta studira te da je bila svjesna i komunikativna na licu mjesta u Velikoj aleji. Ono što nije znala je kojim automobilom su navodno udareni ona i Dženan, koje boje je bio, iz kojeg pravca je došao, a u kojem otišao. Oba policajca su potvrdila da je na lice mjesta došao njen otac Zijad Mutap nekoliko minuta nakon telefonskog poziva na mobitel svoje kćerke na koji je odgovorio policajac Ristivojević. 

U ovom slučaju optuženi su Zijad Mutap, Alisa Mutap Ramić, Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović za organizirani kriminal, protuzakonito posredovanje iz člana, pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela, spriječavanje dokazivanja, a prikrivanjem dokaza i počinitelja, fingiranjem dokaza, prikrivanjem činjenica koje su im poznate, poduzimali radnje s ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život.  

federalna.ba

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments