Četvrtak, 26 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETU Kantonu Sarajevo uništeno više od 105.000 litara mlijeka

U Kantonu Sarajevo uništeno više od 105.000 litara mlijeka

Veterinarska inspekcija Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo naredila je uništavanje 105.360 litara mlijeka, te 35.641 kilogram mliječnih proizvoda zbog prisustva nedozvoljene količine aflatoksina.

U okviru službene kontrole usmjerene na zdravstvenu ispravnost sirovog mlijeka namijenjenog daljoj preradi, Inspekcija je u protekla dva mjeseca utvrdila neusklađenost kod šest od 22 uzorka ili 27,27 odsto, kod kojih je potvrđeno prisustvo aflatoksina M1 iznad maksimalno dozvoljenih količina od 0,05 mikrograma po kilogramu, saopšteno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

“Na osnovu dobijenih rezultata ispitivanja ovlaštenih veterinarskih laboratorija, veterinarska inspekcija je, u skladu sa zakonskim dužnostima i ovlaštenjima, donijela mjere zabrane upotrebe i prometa neispravnog mlijeka, te naredila mjeru njegovog neškodljivog uništavanja”, navedeno je u saopštenju.

S obzirom da je pojava aflatoksina u mlijeku posljedica hranjenja muznih grla hranom kontaminiranom aflatoksinom B1, kantonalna veterinarska inspekcija provela je i dodatane kontrolne aktivnosti, potvrdivši neusklađenost u pogledu sadržaja aflatoksina B1 kod dva ispitana uzorka hrane za životinje.

Donesena je i mjera uništavanja 16.400 kilograma stočne hrane – koncentrata.

“S obzirom da se hrana za životinje u zemlju u najvećem obimu uvozi pretežno iz Srbije i Mađarske, veterinarske inspekcije je o utvrđenim neusklađenostima obavijestila nadležna tijela i inspekcije, uključujući i Kancelariju za veterinarstvo BiH, radi preduzimanja aktivnosti iz njihove nadležnosti, posebno granične veterinarske inspekcije”, ističe se u saopštenju.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments