Subota, 13 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETU Sarajevu završen mural legendarnom Michaelu Schumacheru

U Sarajevu završen mural legendarnom Michaelu Schumacheru

Da Sarajevo nikada ne zaboravlja istinske prijatelje potvrđeno je i danas kada je na zgradi u Aerodromskom naselju u glavnom gradu Bosne i Hercegovine završen mural Michaelu Schumacheru, bivšem i jednom od najuspješnijem vozača Formule 1 svih vremena. Mural je simbolično naslikan na 53. rođendan popularnog Schumija.

Umjetnici iz Udruženja Obojena klapa, koji su proteklog ljeta organizovali Fasada festival – Fresh Air Sarajevo Displays Art u Sarajevu, odlučili su se za oslikavanje murala slavnog njemačkog vozača Formule 1 u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Zgrada koju su odabrali nalazi se upravo u naselju u kojem je slavni Schumi posjetio sarajevske mališane po okončanju rata, fotografisao se s njima i poklonio im igračke.

Juče su završeni i posljednji radovi na liku Michaela Schumachera, ispod kojeg je oslikan i bolid Ferarrija koji je legendarni Nijemac vozio. Mural su radili umjetnici Vedran Poričanin, Emir Mušić, Rijad Hadžić i Benjamin Čengić, a projekat je realizovan u saradnji sa Goethe institutom BiH.

Mural koji je Obojena klapa oslikala je dimenzija 10×13 metara, a korištene su boje koje pročišćavaju zrak. Zajednička želja Obojene klape i Goethe instituta BiH bila je da ovaj mural bude i svojevrstan poklon stanovnicima Sarajeva za Novu godinu.

Sedmerostruki svjetski šampion Formule 1, koji je u komi od 2013. godine nakon teške povrede glave, Sarajevo je posjećivao dva puta kao specijalni ambasador UNESCO-a u povodu projekta prikupljanja novca za liječenje djece žrtava granatiranja i mina. To dobročinstvo mu Sarajlije nikad nisu zaboravile.​​​​​​​

federalna.ba/AA

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments