Subota, 13 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTISREBRENIKUposlenica banke u Sarajevu krala novac od klijenata i prisvojila 106.000 KM

Uposlenica banke u Sarajevu krala novac od klijenata i prisvojila 106.000 KM

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Elvede Čaušević zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Tereti da je od marta 2008. do septembra 2011. godine obavljajući poslove voditelja poslovnice UniCredit banke u Sarajevu sačinjavala naloge za više klijenata banke koji nisu zahtjevali kredite po Visa Clasic karticama, niti povećanje limita za tekuće račune.

Tako je potpisujući se u ime klijenta i banke vršila odobrenje Visa Clasic kredita i povećanje prekoračenja na računu za fizičke osobe, a novac zadržavala sa sebe i to iznos od 65.000,00 KM. Istovremeno, optužena se tereti da je prilikom punjenja bankomata unosila manje novčane iznose od onih podignutih iz trezora. Utvrđena razlika između podignutog i položenog novca je 41.000,00 KM koji je optužena zadržala za sebe”, navodi se u optužnici Tužilaštva KS.

Postupajući tužilac predložio je u optužnici zabranu obavljanja funkcije u trajanju od tri godine, računajući od dana pravosnažnosti.

Također je predloženo sudu da optužena nadoknadi štetu u iznosu od 106.000,00 KM koju je pričinila banci.

Ranije osuđen kurir KCUS-a

Iako nema veze s ovim slučajem moramo podsjetiti na ranija dva slučaja gdje su uposlenici varajući zarađivali ogromne sume novca.

Kantonalni sud u Sarajevu proglasio je 29. decembra krivim Amera Ćatu, kurira Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

On je osuđen zbog krivičnih djela krivotvorenje službene isprave i pronevjera u službi.

Prvostepeno je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i dva mjeseca.

Presudom mu se oduzima i nezakonito stečena korist u iznosu od 85.816,80 KM.

Optuženi se tereti da je od početka februara 2010. do septembra 2016. godine, obavljajući poslove kurira u Službi za opće poslove Kliničkog Centra Univerziteta u Sarajevu u prijemnim knjigama izvršio ispravke 939 listova i 570 specifikacija utroška sredstava.

Na osnovu tako krivotvorenih prijemnih listova i krivotvorene specifikacije, na blagajni je preuzimao uvećani iznos novca. Dakle, unoseći neistinite podatke u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi prisvojio novac u iznosu od 85.816,80 KM. Za navedeni iznos oštetio je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu”, saopćeno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Ranije osuđena šefica Željeznica FBiH

Moramo podsjetiti na raniju odluku Kantonalnog suda u Sarajevu  (15. decembar), koji je osudio Nerminu Zlatić na godinu i šest mjeseci zatvora.

Kaznu je dobila jer je radeći u Željeznicama Federacije BiH, sebi nezakonito pribavila 62.647 KM

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments