Vlada TK povukla odluku da penzioner bude direktor

0

Vlada Tuzanskog kantona je danas poništila odluku kojom je data saglasnost na Odluku Upravnog odbora Javne ustanove Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa TK za izbor i imenovanje Muniba Efendića na poziciju direktora ove ustanove.

Vlada je zadužila Upravni odbor ove javne ustanove da preispita svoju odluku kojom je Efendić izabran i imenovan na poziciju direktora te da u skladu s utvrđenim činjeničnim stanjem, donese odgovarajuću odluku.

“Naknadno je utvrđeno da imenovani ne ispunjava uslove zbog starosti, odnosno da ima više od 65 godina. Komisija koju je imenovao UO ove ustanove je sačinila listu kandidata koji su se prijavili na konkurs i koji ispunjavaju uslove, a ovo je bio jedini kandidat. Ta komisija je bila dužna utvrditi je li kandidat ima sve uslove koji su bili predviđeni konkursom”, rekao je Kadrija Hodžić, premijer TK. Hodžić tvrdi da je Vlada TK reagovala kada je saznala da kandidat ne ispunjava uslov.

“Ovim Vlada ispunjava svoju odgovornu funkciju da na javne funkcije, na funkcije direktora bira najkompetentnije osobe. Postupili smo na način da tu obavezu prema građanima TK ispunimo”, izjavio je premijer.

Efendić je magistar političkih nauka i profesor povijesti u penziji. Inače je član Glavnog odbora SDP-a. U penziji je manje od godinu i po.

“Tačno je da sam u penziji, penzionisan sam u osmom mjesecu 2020. godine. Vidio sam konkurs u Zavodu, znao sam da imam pravo da se prijavim, konkurisao sam, obavio intervju, rekli su da sam bio izvanredan i kasnije su me obavijestili da sam prošao”, kazao je prošle sedmice za medije.

Funkciju direktora Zavoda do sada je obnašao Kemal Nurkić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here