Utorak, 17 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETČović: Nadam se da ćemo uspjeti izmijeniti Izborni zakon

Čović: Nadam se da ćemo uspjeti izmijeniti Izborni zakon

Odluka Ustavnog suda BiH stavila je van snage određene odrednice Izbornog zakona i kaže se da se promjena mora napraviti u Parlamentarnoj skupštini BiH

Informisao sam kolege o onome što smo razgovarali proteklih šest mjeseci sa predstavnicima drugih stranaka. Pregovori u Neumu nisu uspjeli u formatu kako je planirano. U četvrtak u 12 sati u Parlamentu BiH ćemo imati sastanak stranaka koje su sjedile i u Neumu i učinit ćemo sve da napravimo iskorak. Razgovarali smo danas o tome kako se dalje ponašati, a pripremamo proširenu sjednicu HNS-a i vanredni Sabor 19. februara”, kazao je predsjednik HDZ-a Dragan Čović novinarima nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a i zajedničke sjednice bh. i hrvatskog rukovodstva HDZ-a.

Na sastancima se razgovaralo o aktuelnoj političkoj situaciji, izmjenama Izbornog zakona i pripremama za sjednicu HNS-a i vanredni sabor Hrvatskog narodnog sabora.

“Odluka Ustavnog suda BiH stavila je van snage određene odrednice Izbornog zakona i kaže se da se promjena mora napraviti u Parlamentarnoj skupštini BiH. Ako je nema, onda je vrlo jasno da ne postoje zakonske mogućnosti da se izbori organiziraju, kako kažu iz CIK-a i međunarodne zajednice. Rekao sam u subotu Schmidtu, odnosno pitao, zašto je porukom ohrabrio jednu stranku na početku pregovora da ne mora postići dogovor”, kazao je.

Ističe da misli kako nema preduvjeta za izbore, ako se ne izmjeni ono što je Ustavni sud stavio van snage.

“Ali ja i dalje vjerujem da ćemo promijeniti to”, rekao je Čović

Kazao da je HDZ predstavio razne modele za izbor člana Predsjedništva BiH te da su svi modeli tzv. elektorski odnosno da svaki kanton ima određeni broj elektora i da pobjednik u tom kantonu nosi sve tzv. elektorske glasove.

“Bošnjačka strana je posljednji dan izašla s prijedlogom koji sam doživio kao alibi prijedlog. To je prijedlog s jednom listom, zajedničkom, i iz nje bi se iz modela elektora definisali prvi i drugi član Predsjedništva BiH. Opet su tu neka plutajuća rješenja. Mi smo nudili dvije izborne jedinice odnosno dvije liste. Venecijanska komisija je rekla da je to uredu, kao i legitimno predstavljanje, kao predstavnici hrvatskog naroda i svih ostalih”, rekao je lider HDZ-a.

Čović je naglasio da je HDZ BiH dobio punu podršku HDZ-a iz Hrvatske za sve što rade u BiH na izmjenama Izbornog zakona BiH. Naglasio je i da su stranci veoma zainteresirani za ove pregovore te da treba nastaviti razgovarat

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments