Četvrtak, 26 Maja, 2022
Google search engine
HomeLifestyleDanas je Valentinovo – Dan zaljubljenih

Danas je Valentinovo – Dan zaljubljenih

Jedan od najromantičnijih blagdana na svijetu je Valentinovo koje slavimo upravo danas, 14. februara. Nazivamo ga i Dan zaljubljenih, dan kada na romatičan način iskazujemo ljubav i pažnju onima koje volimo i koji nam puno znače.
Bez obzira na to što većina smatra da je Valentinovo postalo komercijalan blagdan njegova svrha je iskazivanje ljubavi na brojne načine, ali i prilika da napravimo prvi korak, čime ga smatramo jednim od najomiljenijih blagdana. Donosimo vam neke od teorija koje govore o postanku Valentinova, saznat ćete kako je Valentinovo dobilo ime te zašto se naziva danom zaljubljenih.
Jedna od najstarijih teorija dolazi još iz doba starog Rima za vrijeme vladavine Klaudija I. Zbog tadašnjih ratova car Klaudije dao je naredbu koja je vojnicima zabranjivala ženidbu i bilo kakvo stupanje u veze jer se smatralo da oni tada neće htjeti ići u ratove koji su dolaziti. Vojnicima bi tada na prvom mjestu bili obitelj i djeca, a ne ratovi koji bi ih koštali njihovih života. Jedan od začetnika današnjeg blagdana bio je i svećenik Valentin koji je poticao ljubav, slogu i zajedništvo među ljubavnim parovima. Iako su se svi stanovnici morali pridržavati carevih naredbi, svećenik Valentino se na njih oglušio te je unatoč njegovoj zabrani odlučio sklapati brakove između ljudi koji su to željeli. Brakovi su se sklapali na tajnim mjestima, a njihova održavanja strogo su se tajila i skrivala. Upravo na dan zaljubljenih, 14. veljače svećenik Valentino je otkriven, ulovljen i bačen u tamnicu. Zbog nepoštivanja zakona odrubljena mu je glava, a nakon smrti narod ga je proglasio velikim svecem. Tada su se dva blagdana spojila u jedan. Blagdan Luperkalija i smrt Svetog Valentina.
U današnjem savremenom svijetu Valentinovo je postalo dosta moderno, ali i komercijalizirano. Na dan ljubavi, zaljubljeni kao simbol ljubavi daruju jedni druge i iskazuju si međusobno ljubav i poštovanje. Uglavnom se daruju crvene ruže, čokoladna srca, bombonijere, parfemi i slasne večere. To je blagdan na koji se uz Božić pošalje najviše čestitki te uz 8. Mart daruje najviše cvijeća.

Najstarija poslana čestitka za Valentinovo je ona iz 1415. godine, a poslao ju je vojvoda od Orleansa svojoj supruzi kada je bio zatočen u londonskoj tamnici Tower of Londonu.

Verona, talijanski grad u koji je Shakespeare smjestio radnju ‘Romea i Julije’, svake godine primi oko 1.000 pisama uoči Valentinova, adresiranih na – Juliju.

Kao simbol romantične ljubavi uvriježilo se srce, jer su mnoge drevne kulture i civilizacije vjerovale da ljudska duša živi u srcu. Srce se povezuje s ljubavi jer su stari Grci i Rimljani vjerovali da se onaj koga pogodi ljubavna strelica odmah zaljubi.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments