Četvrtak, 26 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETDanas se obilježava "Međunarodni dan djece oboljele od raka"

Danas se obilježava “Međunarodni dan djece oboljele od raka”

Međunarodni dan djeteta oboljelog od maligne bolesti (engl.ICCD- International Childhood Cancer Day) se od 2002. godine obilježava 15. februara, na inicijativu organizacije Childhood Cancer International (CCI), nekadašnjeg Međunarodnog saveza organizacija roditelja djece oboljele od malignih bolesti (ICCCPO).

Nedostatak dijagnoze, pogrešna dijagnoza ili odgođena dijagnoza, prepreke pristupu zdravstvenoj zaštiti i odgovarajućoj njezi, te odustajanje od tretmana, razlozi su niske stope preživljavanja.

Najčešće zastupljene kategorije dječjeg karcinoma su leukemija, karcinom mozga, limfomi i solidni tumori poput neuroblastoma i Wilmsovih tumora; većina se ne može spriječiti ili pregledati.

Uzroci dječjeg karcinoma često su nepoznati, a napori na prevenciji trebaju se usmjeriti na moguće faktore rizika koji, pak, mogu povećati vjerovatnoću za razvoj raka kod odraslih.

Podrška i razumijevanje

Ovaj međunarodni dan obilježava se širom svijeta i promoviše bolje razumijevanje izazova sa kojima se suočavaju djeca oboljela od raka i njihove porodice. 

Također, obilježavanjem ovog dana podsjeća se na potrebu za pružanjem podrške djeci i mladima oboljelim i izliječenim od raka, kao i njihovim porodicama.

Bolje sutra

Udruženje je 2017.godine podnijelo inicijativu u Zastupnički dom Parlamenta FBiH za ostvarivanje istog prava roditelja sa ovog područja, ali nisu ostvareni pomaci na tom polju.

Ovog 15.februara ponovo pokrećemo istu inicijativu te se nadamo da će ova problematika biti prepoznata te da ćemo uspjeti pronaći rješenje što prije.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments